Читај ми!

Потрага за преживелима у Турској

Пронађено 270 тела погинулих после јучерашњег земљотреса на истоку Турске. Повређено око 1.300 људи. Нови потрес јачине 6,1 степен Рихтерове скале погодио је исто подручје.

Страхује се да је у јучерашњем земљотресу на истоку Турске погинуло до 1.000 људи. До сада је пронађено 270 тела погинулих и око 1.300 повређених. После јучерашњег, исто подручје погодио је још један потрес од 6,1 степен Рихтерове скале.

Турски министар унутрашњих послова Идрис Наим Сахин саопштио је да је 100 људи погинуло у граду Ван, а 117 у граду Еџлиш и да се страхује да ће тај број бити већи, јер се више стотина људи води као нестало, а број повређених је веома висок.

"У току су припреме за изградњу објеката за смештај људи. Сада смо на градском фудбалском стадиону. Готово смо завршили изградњу града – шатора, има их више од 100, па људи настављају да долазе", рекао је Сахим.

У спасилачким операцијама, које нису прекидане ни ноћас, учествује 1.275 спасилачких екипа из 38 градова и 145 амбулантних кола. Војска је упутила шест батаљона војника, шест хеликоптера и војне авионе "Ц-130", који преносе шаторе, храну и лекове.

"Процене су да је око 1.000 зграда оштећено и да би број мртвих могао да буде 500 или 1.000", рекао је генерални директор Сеизмолошког института Кандили Мустафа Ердик.

Око 200 затвореника побегло је из затвора у граду Ван, пошто је зграда оштећена у земљотресу, али се 50 вратило назад након посете породицама, преносе агенције.

Због земљотреса су прекинуте телефонске везе и нема струје на југоистоку Турске.

Јачина јучерашњег земљотреса била је 7,3 степени Рихтерове скале са епицентром 19 километара североисточно од града Ван, на дубини од 7,2 километра, саопштио је амерички геолошки центар.

Међу земљама које су понудиле помоћ су Израел и Јерменија, која са Анкаром има затегнуте односе, али турске власти су се захвалиле и саопштиле да могу саме да се носе са размерама несреће.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије