Читај ми!

Избори у Тунису

Први слободни парламентарни избори на којима се бира уставотворна скупштина одржавају се у Тунису, девет месеци после свргавања режима председника Бен Алија. Одзив премашио очекивања.

Одзив бирача на првим демократским изборима у Тунису премашио је сва очекивања и износи скоро 70 одсто, изјавио је председник изборне комисије Камел Џендубија.

Џендуби је на конференцији за новинаре навео и да је било појединих неправилности у одвијању изборног процеса. "Неке партије настављају кампању и не поштују изборну тишину", која је на снази од петка у поноћ, додао је Џендуби.

Као примере је навео "притиске на неписмене бираче" и "слање СМС порука ради утицања на гласање", али није прецизирао о којим се партијама ради.

Више од седам милиона гласача бира уставотворну скупштину од 217 посланика, која ће бити задужена за припрему и доношење новог устава, девет месеци после свргавања председника Зина ел-Абидин Бен Алија.

Испред бирачких места, отворених јутрос у 07.00 по локалном времену (09.00 по средњоевропском), чекају колоне људи, јављају извештачи Франс преса.

Велики фаворит на изборима је исламистичка партија "Енахда" (Ренесанса) која је била забрањена у време владавине Бен Алија. Њен највећи ривал је странка левог центра "Напредна демократска партија", чији је лидер Ахмед Наџиб Шеби био у отвореном сукобу са Бен Алијем.

Први резултати избора очекују се током ноћи а стизаће одвојено за сваку изборну јединицу, од 27 колико их има у Тунису. Једна од највећих непознаница ових избора је излазност због израженог скептицизма бирача према великом броју странака и покрета.

Прелазна влада која је водила земљу од свргавања председника Бен Алија у народним протестима у јануару позвала је грађане да изађу масовно и "без страха" на изборе.

Независна изборна комисија, формирана да организује парламентарне изборе, сутра ће објавити званичне резултате. Више од 22.000 војника и 20.000 полицајаца обезбеђиваће изборе, док ће их надгледати 13.000 локалних и међународних посматрача.

Пошто су избори у Тунису уједно и прво изјашњавање бирача у једној од арапскихи земаља захваћеној "арапским пролећем" важно је како се одвијају, а њихов успех или неуспех послаће сигнал народима који су се подигли по узору на туниску револуцију, оцењује АФП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије