Читај ми!

ЕТА демобилисана

Шпанска организација ЕТА објавила дефинитиван прекид оружаних активности после 40 година борбе за независност Баскије у којој је погинуло 829 људи. Шпански политичари поздрављају одлуку баскијске организације.

Баскијска организација ЕТА објавила је коначни прекид оружане активности после више од 40 година борбе за независност Баскије.

ЕТА је објавила трајни прекид ватре у јануару, али се до сада није одрекла оружане борбе као начина стварања независне баскијске државе, што је шпанска влада тражила од те организације.

"Проглашавамо дефинитивно обустављање својих оружаних активности. ЕТА позива владе Шпаније и Француске да отворе процес директног дијалога са циљем да се реше последице сукоба", навела је та организација.

Та организација наводи да на овај начин показује свој јасан, чврсти и дефинитиван ангажман и истиче да недавна међународна конференција о Баскији представља иницијативу од великог политичког значаја.

У бомбашким и оружаним нападима баскијске организације од краја 1960-их година убијено је 829 људи. Шпанија, Европска унија и САД је сматрају терористичком организацијом.

Шпански премијер Хозе Луис Родригес Сапатеро поздравио је објаву коначног прекида оружаних активности баскијске организације и то оценио као "победу демократије".

"Задовољни смо због победе демократије, закона и разума", рекао је Сапатеро.

Вођа шпанске опозиционе деснице Мариано Рахој поздравио је објаву организације ЕТА, али и затражио њено "неповратно распуштање".

"Сматрамо да је ово врло важан корак, али мир свих Шпанаца неће бити потпун док се ЕТА неповратно не распусти и не расформира", истакао је Рахој.

Председник Европског савета Херман Ван Ромпеј рекао је да је најава ЕТА да одустаје од оружаних акција је "охрабрујућа вест, која представља пораз тероризма и победу демократије".

"Шпанско друштво је предуго незаслужено трпело насиље и тероризам. Сада је драми коначно крај", наводи се у саопштењу из Ван Ромпејевог кабинета.

Поздрављајући одлучност шпанске државе и друштва да се обрачуна са тероризмом, Ван Ромпеј је нагласио да су се европске институције и државе чланице увек солидарисале са Шпанијом током дугих година насиља.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара