Читај ми!

"Гвоздена пета" у Есексу

Британска полиција напала фарму Дејл у Есексу, коју су пре пола века илегално населили Роми и "Ирске луталице". Полиција руши и спаљује њихове домове, на бруталност насељеници одговарају камењем и гвозденим шипкама.

Стотинак полицајаца пробило је гвозену ограду и провалило на фарму Дејл, унишавајући и палећи домове становника, који су одговорили истом мером - камењем, циглама, боцама и гвозденим шипкама.

Фарма у британској провинцији Есекс, коју од шездесетих година прошлог века илегално насељавају Роми и "Ирске луталице", полицијске снаге брутално претварају у згариште, јављају агенције.

Полиција је око фарме ископала дубоке ровове, да би становнике спречила да се евакуишу својим камп-кућицама, а ухапсила је 23 становника фарме.

Околно становништво је у страху затворило своје куће, док супермаркети из безбедностних разлога ограђују своје паркинге.

Деценијама су породице Рома и "Ирских луталица" мирно живеле на фарми, док се пре десетак година није побунило локално становништво, страхујући од њиховог ширења, и затражило да буду расељени.

После дугогодишњег разматрања, Врховни суд је пресудио да фарма, на којој у илегално изграђеним објектима живе 82 породице Рома и "Ирских луталица", буде расељена.

Комитет УН за укидање верске дискриминације позвао је власти у Британији да нађу мирно и одговарајуће решење проблема, а становништву фарме Дејл подршку је пружила и добитница награде Оскара Венеса Редграјв.

Процењује се да ће цена целе акције, рачунајући дугогодишње суђење, расељавање фарме и уређење терена, коштати око 25 милиона евра.

Бруталност обрачуна са становништвом фарме Дејл, пишу агенције, намеће питање решавања проблема са Ромима и "Ирским луталицама" у Великој Британији.

Историја њихових миграција је веома дуга, њихових број у Уједињеном краљевству је тешко одредити, али се рачуна да их има око 300.000.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије