Читај ми!

Турска наставља акцију у Ираку

Оружане снаге Турске настављају борбу са курдским побуњеницима. У Анкари и Истанбулу одржани протести због погибије војника. УН, ЕУ и САД осуђују нападе и траже од Турске и Ирака да сарађују на спречавању акција курдских побуњеника. Ирак не може да контролише север земље.

Турска војска наставља офанзиву на северу Ирака како би се обрачунала са курдским побуњеницима, који су прошле ноћи у југоисточној Анадолији убили 24 турска војника и ранили њих 18.

Председник Гул и премијер Ердоган понављају да су одлучни у намери да се обрачунају са курдским побуњеницима, али се званично не наводе детаљи о самој акцији на северу Ирака.

Турски ратни авиони "Ф-16" су током ноћи бомбардовали положаје курдских побуњеника у северном Ираку, а командоси су прешли границу у потрази за герилцима.

Војска је саопштила да су напали Курде на пет локација на југу Турске и северу Ирака, као и да је у потрагу за побуњеницима преко границе укључено око 1.000 командоса уз подршку хеликоптера и авиона.

За сада нема званичних информација о ефектима напада турске војске, а агенције јављају да је у првим окршајима турске војске и побуњеника на југу Турске погинуо 21 курдски герилац.

Војни извори раније су рекли Ројтерсу да су хеликоптери превезли командосе на стратешке тачке седам до осам километара у дубину ирачке територије.

У северноирачком планинском региону Кандила, налази се једна од главних база побуњеника. Курдска агенција Фиратњуз јавила је у среду да су турске снаге преко два прелаза ушле на територију Ирака у потрази за курдским побуњеницима.

На југу Турске сахрањени су погинули војници, а широм земље организовани су протести националиста против сепаратистичке Радничке партије Курдистана, која се сматра виновником напада.

Уједињене нације, Европска унија и Сједињене Државе осуђују насиље курдских побуњеника и позивају Ирак и Турску да сарађују како би пронашли решење за окончање неприхватљивих прекограничних напада сепаратиста.

Радничка партија Курдистана, која је преузела одговорност за нападе у којима су страдали турски војници, налази се на листи терористичких организација САД и Европске уније.

Ирак осуђује нападе Курда

Ирачки званичници осудили су убиство 24 војника које су починили припадници ПКК.

Министар спољних послова Ахмет Давутоглу је у телефонском разговору са колегом Хосијаром Зебаријем упозорио да "ово није време за осуде, већ за конкретну акцију".

У Багдаду, међутим, нису у могућности да контролишу планинско подручје на северу земље, где је више од 2.000 курдских бораца нашло уточиште и одатле повремено нападају циљеве у Турској.

Како јављају извештачи са места догађаја, у југоисточној Турској приметни су појачани покрети војних снага, што би могао да буде наговештај масовног војног упада у суседну земљу, мада се званичници у армији засад не оглашавају.

Стручњаци процењују да би већа војна акција могла да изазове нестабилност у региону, у тренутку када Американци најављују потпуно повлачење из Ирака. Курдска мањина, иначе, живи претежно на југу и истоку Турске, затим на северу Ирака и деловима Сирије и Ирана.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара