Читај ми!

Дисидент - најутицајнији уметник

Кинески дисидент Ај Вејвеј, идејни отац "Птичјег гнезда", проглашен за најутицајнију личност у свету уметности у избору листа "Арт ривју". Пекинг наводи да је избор Аја "политички мотивисан".

Кинески дисидент и уметник Ај Вејвеј, чији је 81-дневни притвор ове године изазвао жестоку реакцију јавности, проглашен је за најутицајнију фигуру у свету уметности, преноси Ројтерс.

Лист Арт ривју, који се бави савременом уметношћу, објавио је десету листу сто најмоћнијих, а на челу листе се ове године налази Ај.

Кинески уметник је најпознатији по олимпијском стадиону "Птичје гнездо" у Пекингу и недавно постављеном инсталацијом у лондонском "Тејт модерну", коју чине милиони реплика порцеланских семенки сунцокрета.

На другом месту листе налазе се директори лондонске галерије "Серпентин" Ханс Улрих Обрист и Џулија Пејтон-Џоунс.

Уредник листа Марк Раполт рекао је да избор Аја, који је прошле године био 13. на листи, није политички мотивисан.

"Наравно да постоји нека врста политичког активизма на листи, али је овде више реч о ширењу концепта уметности који нема искључиво веза са привилегованим простором музеја и галерија", објаснио је Раполт.

Међутим, Пекинг сматра да је избор, ипак, политички мотивисан.

"Кина има многе уметнике који су довољно способни. Сматрамо да је овај избор политички пристрасан и супротан циљевима листа", рекао је новинарима портпарол кинеског Министарства спољних послова Лију Вејмин.

Ај, који је раније ове године провео скоро три месеца у притвору, ослобођен је крајем јуна.

Он је ухапшен на пекиншком аеродрому и држан на две тајне локације. Његова породица мисли да је уметник ухапшен због критика владајуће Комунистичке партије, док је кинеска влада саопштила да је Ај и даље под истрагом због малверзација, укључујући избегавање пореза.

Сам уметник није говорио о притвору јер, према условима пуштања на слободу, не сме да буде интервјуисан, нити сме да користи Интернет.

Ај је други уметник који се нашао у врху листе Арт ривјуа, после Британца Дејмијена Хирста 2005. и 2008. Хирст је ове године пао на 64. место листе.

У првих десет углавном се налазе власници и кустоси галерија или музеја и један фотограф - Сидни Шерман из САД која се налази на седмом месту најутицајнијих.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара