Читај ми!

Природа против Јапана

Услед најобилнијих киша у последњих 50 година у Тајланду, угрожено пословање највећих јапанских фирми које у тој земљи имају више од 200 производних погона.

Рекордне кише у Тајланду које су изазивале велике поплаве у северном и централном делу земље не само да су погубне по домаћу економију, већ изазивају шок и у далеком Јапану.

Разлог је следећи – Земља излазећег сунца поседује велики број постројења у поплављеним областима. Јапански медији јављају да је због поплава у Тајланду затворено више од 300 предузећа у јапанском власништву.

У околини историјског града Ајутаја, 90 километара северно од престонице Бангкока, у индустријској зони са близу 200 фабрика, сконцентрисана су постројења највећих јапанских корпорација као што су "Тојота", "Хонда", "Никон", "Панасоник", "Сањо", "Канон" и многих других.

Вода у Ајутаји и околини местимично достиже ниво и од седам метара, а локалне власти и становништво ангажовани су на снабдевању и спасавању изолованих радника поплављених јапанских фабрика.

Према првим проценама, за обнову рада јапанских постројења биће потребно више од месец дана, што ће проузроковати поремећаје у снабдевању и производњи у самом Јапану.

Најтеже је погођена "Хонда", која у провинцији Ајутаја има две фабрике производног капацитета од 240.000 возила годишње. Да ствар буде гора, потопљено је неколико хиљада већ готових аутомобила у кругу те две фабрике.

Јапански аутомобилски гиганти "Тојота" и "Хонда" још се опорављају од великих губитака изазваних цунамијем и прошлогодишњим скандалима у вези са недостацима на њиховим возилима.

На Тајланду се годишње произведе 1,64 милиона аутомобила од чега је 900.000 намењено извозу.

Овогодишња кишна сезона узроковала је највеће поплаве које су задесиле Тајланд у последњих педесет година и у којима је до сада погинуло изгубило 270 особа.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара