Читај ми!

Признао кривицу за тероризам

Умар Фарук Абдулмуталаб на суду признао да је 2009. покушао да активира експлозив на лету Амстердам-Детроит. Нигеријски студент деловао је по директном налогу лидера Ал Каиде Анвара ал Авлакија.

Нигеријски студент Умар Фарук Абдулмуталаб, који је пре две године покушао да дигне у ваздух авион америчке компаније "Нортвест ерлајнс" на лету Амстердам-Детроит, пред судом  је признао кривицу.

Абдулмуталаб је на Божић 2009. године, у авиону из Амстердама, у коме је било скоро 300 путника и чланова посаде, покушао да активира експлозив који носио на себи, али је направа заказала, а остали путници су га савладали када су осетили дим.

Тај нигерјски студент прошао је обуку Ал Каиде и деловао је по директном налогу Анвара ал Авлакија, лидера те терористичке мреже, који је крајем септембра ликвидиран у акцији америчких беспилотних летелица, преносе амерички медији.

Пред судом у Детроиту, Абдулмуталаб, који никада није порицао оптужницу, мирно је одговарао на питања и признао кривицу, укључујући заверу да се почини терористички акт и покушај употребе оружја за масовно уништење.

Оптужени је, затим, рекао да је експлозив који је носио на себи био "благословено оружје како би се спасили животи невиних муслимана".

"САД треба да буду упозорене да, ако и даље наставе и шире богохуљење Мухамеда и пророка, чека их велика несрећа која ће их ускоро стићи од руку муџахедина", нагласио је Абдулмуталаб.

Абдулмуталабу је додељен адвокат, али је одлучио да се брани сам. Упркос другачијим саветима адвоката, признао је кривицу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара