Читај ми!

"Солидарност" на Волстриту

Нобеловац Лех Валенса, некадашњи вођа радничких штрајкова и бивши председник Пољске, прихватио је позив покрета "Окупирајте Волстрит" и придружиће се демонстрацијама у Њујорку. Ако нешто не учинимо, предвиђам општи светски бунт против капитализма, поручује Валенса.

Легендарни вођа радничких штрајкова под комунистичким режимом, добитник Нобелове награде за мир и бивши председник Пољске, Лех Валенса, прихватио је позив покрета "Окупирајте Волстрит" и придружиће се демонстрацијама против похлепе банкара у Њујорку. 

"Нобелова награда обавезује, отпутоваћу у Њујорк", рекао је Валенса пољском радију Зет.

Валенса је добио писмо од једног од иницијатора демонстрација Метјуа Блера, с позивом да се придружи хиљадама људи који протестују због тога што грађани плаћају цех кризе, а банкари и богати постају још богатији.

Иницијатори протеста на Менхетну написали су Валенси да је управо он за њих био инспирација, "као човек који је показао да је немогуће могуће". 

Демонстранти су га замолили да им, уколико не буде могао да дође у Њујорк, упути бар поруку подршке.

Када је добио писмо, Валенса је оценио да је покрет "Окупирајте Волстрит" бунт против неправде и против тога што у садашњем економском систему и привреди људи значе све мање.

"Морамо нешто да урадимо. У супротном, предвиђам општи светски бунт против капитализма. Одавно причам да капитализам неће доживети крај овог столећа ако се настави овако", рекао је Валенса.

Пољски Нобеловац истиче да ни он сам не воли капитализам и да "треба наћи начин да се поправи, како не би наступила анархија".

Валенса је током 1980. године био на челу независног синдиката "Солидарност", који је својим деловањем започео сламање комунизма у Пољској. Нобелову награду за мир добио је 1983. године, а 1990. изабран је и за првог председника демократске Пољске.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара