Читај ми!

Лов на Гадафије

Устаници заузели команду полиције у Сирту, које је било једно од последњих упоришта Гадафијевих снага. Борбе готово утихнуле, јер се Гадафијеви борци пресвлаче у цивилну одећи и беже из града. Представник Туарега одбио тврдње да то племе штити бившег либијског лидера, али потрвдио да се он крије у пустињи.

00.54 - Устаници заробили двадесетак особа из Гадафијевог племена.  

19.11 - Побуњеници на 200 метара од центра града. Поново жестоке борбе са Гадафијевим присталицама. Одбрана града се полако урушава. 

18.20 - Мустафа Абдел Џалил и остали лидери побуњеника допутовали у Сирт. 

17.55 - Побуњеници тврде да су прегазили и последњу линију одбране Гадафијевих снага у Сирту. 

14.47 - Одбраном Сирта командује Мутасим Гадафи. "Зелене" снаге, наводно, мобилисале присталице и камионима и тенковима кренуле пут Сирта.  

14.30 - Побуњеници заробили генерала Мухамеда Омара Гадафија, рођака свргнутог либијског лидера.  

14.00 - НАТО изненађен жестином отпора Гадафијевих снага.  

13.00 - Устаници заузели команду полиције у Сирту. Битка за град готово завршена. 

Питање је тренутка када ће устаници прогласити победу у борбама за Сирт, готово два месеца од почетка опсаде. Борбе у приличној мери утихнуле. Преостали Гадафијеви борци беже из града, побуњеници проваљују у куће.

Последње озбиљно упориште "зелених" снага у Сирту, команда полиције, пало је у руку побуњеника, после краће пуцњаве, али устаници од јутрос, уопште, нису наилазили на озбиљан отпор Гадафијевих снага, што наводи на закључак да се одбрана града распала.

Раније данас, устаници су као у Триполију покушали да изврше десант на део Сирта који је још у рукама Гадафијевих снага, али су после краће пуцњаве нестали. У тој акцији, наводно, погинуо је командант устаника који је водио сличну операцију у престоници.

Већи део снага новог режима, Националног прелазног савета, зауставио се километар од главног градског трга, а њихови припадници удружују се пред напад.

Потпуно освајање тог трга омогућиће Националном прелазном савету да објави да је преузео контролу над Сиртом, иако и даље постоји неколико џепова отпора снага лојалних Гадафију.

Гадафи се крије у пустињи

Званичник либијског Националног прелазног савета изјавио је да верује да се Моамер Гадафи крије у пустињи на југозападу земље, у близини границе са Нигером и Алжиром, али је демантовао да свргнутог лидера штите Туарези.

Муса Куни, представник племена Туарег у либијском савету, рекао је да је Гадафи послао сина Хамиса у пустињску област да припреми руту за евентуални бег, два месеца пре него што су Триполи освојиле побуњеничке снаге.

Куни је додао да је Гадафи неговао присне везе са владом Нигера и да је више пута прелазио границу, пренела је агенција АП.

"Гадафи је, према мојим сазнањима, у области на граници са Нигером", казао је Куни новинарима у Триполију, додајући да Гадафи може преко Нигера да оде у Мали где, наводно, има кућу.

Лидер Националног прелазног савета Мустафа Абдул Џалил изјавио је недавно да се Гадафи крије на југу Либије под заштитом племена.

"Последње информације указују да је Гадафи на југу Либије под заштитом племена Туарег и да с времена на време прелази у Нигер", рекао је Џибрил Ројтерсу током посете Багдаду.

Гадафи је у бекству откако су снаге Националног прелазног савета у августу освојиле Триполи.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара