Читај ми!

Мучење затвореника у Авганистану

Затвореници у Авганистану, међу којима има и малолетника, подвргнути су систематском мучењу и тортури, наводи се у извештају УН. Ипак, то није политика владе, већ Националне дирекције безбедности, чији припадници изнуђују признања бруталним мучењем и пребијањем осумњичених.

У авганистанским затворима присутно је систематско мучење и малтретирање затвореника, међу којима и малолетника, наводи се у извештају који су објавиле Уједињене нације.

Извештај који је урадила мисија УН у Авганистану резултат је разговора са 379 притвореника који чекају суђење и оних који су већ осуђени, у периоду од октобра 2010. до августа ове године, у 47 затворских објеката у 22 авганистанске провинције, објављено је на сајту УН.

У извештају шефа мисије Стефана де Мистуре, специјалног представника генералног секретара УН за Авганистан, истиче се да малтретирање затвореника не представља политику владе нити институција у Авганистану.

Мисија је, како се наводи, открила уверљиве доказе да је 125 заточеника, или 46 одсто од 273, колико је било контактирано у објектима које контролише Национална дирекција безбедности (НДС), искусило технике ислеђивања које се могу сматрати мучењем.

Више од трећине од 117 заточеника који су били умешани у оружане сукобе, а налазе се у затворима Авганистанске националне полиције (АНП), доживело је мучење или друге облике окрутног, нехуманог или понижавајућег третамана.

Затвореници су описивали разне облике вешања за ручне зглобове, затим пребијање гуменим цревом, електричним кабловима и дрвеним моткама, најчешће по табанима.

Електрошокови, стезање гениталија, стресне позиције попут принудног стајања, чупање ноктију и претње силовањем, такође су пријављене.

Везивање очију или стављање капуљаче преко главе, као и ускраћивање медицинске неге били су рутина у неким затворима.

Извештај, међутим, констатује да је позивање на одговорност за та дела било слабо, нетранспарентно и ретко примењивано.

Према истом извештају, подаци о тортури могу да угрозе америчко финансирање неких служби безбедности у Авганистану.

САД финансира већину програма обуке тих служби, а према америчким законима из 1997. године, администација у Вашингтону не сме да финансира, снабдева оружјем и обучава јединице или снаге у земљама за које државни секретар процени да постоје уверљиви докази да су починиле крупна кршења људских права.

Тај закон, ипак, не мора бити примењен ако америчка влада процени да су предузети кораци да се тај проблем реши, а један такав корак био би привођење правди званичника одговорних за мучење.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара