Читај ми!

Гас ремети преговоре?

Кипар критикује Турску због "експанзионистичких намера" и мешања у "суверена права Кипра по питању истраживања природног гаса у источном Медитерану". Анкара упозорава да спор око гаса може озбиљно да угрози преговоре.

Влада у Никозији неће ни сa ким преговарати о својим правима да истражује природни гас у економској зони у источном Медитерану, нагласила је Република Кипар и упутила критике Турској због њених "експанзионистичких намера".

Према процени стручњака, у том подручју се крију велике резерве гаса, највеће које су откривене у последњој деценији, а Република Кипар је прошле недеље започела подводна истраживања.

Анкара је одмах, у договору са кипарским Турцима, у то подручје упутила свој истраживачки брод, пошто сматра да тај енергент припада и једнострано проглашеној турској држави на северу острва.

"Желим да поручим свима онима који покушавају да доведу у питање права Републике Кипар да се о нашим сувереним правима не може преговарати", рекао је председник Републике Кипар Деметрис Христофијас.

"Садашње понашање Анкаре потврђује њене експанзионистичке намере према Републици Кипар" истакао је Христофијас.

У Анкари упозоравају да спор око гаса може да угрози преговоре који се годинама воде под покровитељством УН о решењу проблема Кипра који је подељен 1974. године.

У Никозији, међутим, сматрају да та два питања нису повезана и да ће евентуално откривање гаса подстаћи уједињење две заједнице, јер ће од тога обе имати користи.

Република Кипар, као чланица Европске уније и УН, има суверено право да располаже својим природним богатствима, истичу у Никозији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво