Читај ми!

Првo успешно пресађивање материце

Туркиња Дерја Серт прва је жена у свету којој је успешно пресађена материца преминуле донаторке. Трансплатацију су обавили хирурзи универзитетске болнице "Акдениз" у Анталији. То је други покушај трансплантације материце у свету.

Прва успешна трансплатација материце обављена је 9. августа у турској провинцији Анталији. Туркиња Дерја Серт је постала прва жена у свету којој је успешно пресађена материца преминуле донаторке, чиме је подстакла наду милиона жена да роде дете.

Трансплатацију су обавили хирурзи универзитетске болнице "Акдениз".

"Срећа, узбуђење, сва осећања су помешана", рекла је 21-годишња Серт која је рођена без утеруса, што је случај код сваке 5.000 жене у свету.

"Ако Бог дозволи, ускоро ћемо држати своју бебу у рукама", истакла је млада пацијенткиња којој је пресађена материца срасла за тело.

Турски хирурзи наводе да иако је операција сама по себи била успешна, прави успех ће бити постигнут тек када Серт роди бебу.

Након најмање шест месеци, пацијенткињи ће бити имплантирани ембриони који су произведени пре операције а после порођаја хирурзи планирају да јој изваде пресађену материцу како би се избегао ризик од одбацивања и инфекције.

"Наравно одлука припада пацијенткињи, али ми мислимо да је треба уклонити", рекао је, један од осам хирурга који су извели операцију, Омер Озкан.

То је други покушај трансплантације материце у свету. Први је изведен 2000. године у Саудијској Арабији, али се завршио одбацивањем органа након 99 дана.

Само три медицинска центра у свету раде на трансплантацији материце. Друга два се налазе у Шведској и у САД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво