Читај ми!

Затвори ЦИА у Пољској

Постоје докази да су у Пољској 2002. и 2003. године постојали тајни затвори ЦИА, тврди комесар за људска права Савета Европе Томас Хамарберг. Методе мучења примењиване на осумњиченима за тероризам, каже Хамарберг.

Комесар за људска права Савета Европе (СЕ) Томас Хамарберг изјавио је да постоје докази за то да су у Пољској 2002. и 2003. године постојали тајни затвори ЦИА.

"Проучио сам вредне информације које имамо и јасно је да су у Пољској између децембра 2002. и септембра 2003. године постојали тајни затвори ЦИА. Знамо кога су тамо држали и какве методе су на њима примењивали. Могу да се означе као мучење", рекао је Хамаберг у интервјуу другом каналу пољске националне телевзије ТВП, а преноси Бета. 

Хамарберг је нагласио да су то били такозвани затвореници високе вредности.

"Имамо о томе документе. Има их и пољски тужилац. Пуно је информација које су процуриле, чак и из саме ЦИА. Постоји и извештај генералног инспектора ЦИА, који је довољно упоредити са другим доказима", рекао је комесар СЕ за људска права.

Комесар, који је у Варшави боравио поводом самита Источног партнерства Европске уније, замолио је шефа пољске дипломатије Радослава Шикорског за дипломатску помоћ како би америчкој администрацији постало јасно колико је Европи важно да се та афера разјасни.

"Сматрам да треба да се боримо против тероризма, али легалним средствима и поштујући људска права. Уколико не поступамо тако упадамо у замку - користимо сличне методе као сами терористи. Надам се да ћемо из тога извући поуке, и да се такве грешке више никада неће поновити", рекао је Хамарберг.

О тајном затвору ЦИА, који је према доступним сазнањима био у бази у области Мазурских језера, од 2008. године води се званична, али поверљива истрага.

Сви пољски званичници, од тадашњег председника Александра Квашњевског и премијера Лешека Милера из Савеза демократске левице, преко припадника некадашње владе конзервативаца, а сада либерала и демохришћана, категорично су демантовали да су било шта знали о тајном затвору ЦИА, у коме би били мучени људи осумњичени за тероризам.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво