Читај ми!

Сукоб у Јемену ван контроле

Једна особа погинула, а пет рањено у бомбардовању града Таеза у Јемену. У Сани тешка размена ватре између владиних антирежимских снага.

Жестоки сукоби у Сани избили су између војника јеменског председника Алија Абдулаха Салеха и бораца генерала дисидента Алија Мохсена Ел Ахмара, док је у ноћашњем бомбардовању Таеза  један цивил убијен, а пет рањено.

Код Трга промена у престоници дошло је до тешке размене ватре између снага елитне Републиканске гарде, које предводи Салехов син Ахмед, и снага борца Ахмарова - Прве оклопне дивизије, која обезбеђује заштиту антирежимским демонстрантима, саопштили су сведоци.

Војна база Републичке гарде гранатирала је стамбену четврт у близини државне телевизије, пренела је агенција АФП.

Раније јутрос, Салехови војници сукобили су се и са Ахмаровим борцима у Ал Хасабу, дан пошто су саборци у борби са Републиканском гардом северно од Сане оборили авион и пошто су одржани масовни протести код Трга промена, где окупљени непрекидно траже свргавање председника и извођење Салеха пред суд.

АФП подсећа да је јеменска војска оптужила опозиционаре да су одговорни за јучерашње обарање авиона типа "сухој СУ-22", у близини Архаба, 40 километара северно од Сане.

Племенски регион Архаб изложен је жестоким ваздушним нападима од недеље, када су у сукобима Салехових противника и елитне Републиканске гарде у стратешком граду Ним погинули генерал Абдулах ел Кулаиби, командант 63. бригаде гарде и још шест војника.

У међувремену, групе младих најавиле су да планирају протестни марш од логора на Тргу промена на северу Санеа ка јужном делу града, где се налази Салехова резиденција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије