Читај ми!

Турска замрзава односе са ЕУ?

Власти у Анкари поручиле су да ће замрзнути односе са Европском унијом, уколико Кипру буде дато место председништва у европском блоку. Заменик премијера Бешир Аталај упозорава да ће у случају председавања јужног Кипра "настати права криза" између Турске и ЕУ.

Заменик турског премијера Бешир Аталај изјавио је да је турска влада донела одлуку да замрзне односе са Европском унијом, уколико Кипру следеће године буде дато ротирајуће место председништва у европском блоку.

"Ако се мировни преговори на Кипру не закључе и ако ЕУ да ротирајуће председништво јужном Кипру, између Турске и ЕУ настаће права криза, јер ћемо онда замрзнути односе са Унијом", рекао је Аталај након посете северном Кипру, јавила је турска агенција Анадолија.

Међународно призната влада кипарских Грка требало би да преузме шестомесечно председавање Унији у јулу 2012. године.

Кипар је од инвазије Турске 1974. године подељен на међународно признати грчки јужни део и на отцепљени турски северни део, који признаје само Анкара.

Изјава турског премијера додатно погоршава кризу у односима, која је заоштрена пошто је јуче Турска саопштила да планове Кипра о истраживању налазишта нафте у Медитерану сматра провокацијом.

Власти у Анкари су тада поручије да ће "размислити" о истраживањима на мору, заједно са северним Кипром, уколико Република Кипар настави са овим плановима.

Турска сматра да резерве нафте око острва припадају не само кипарским Грцима, већ и кипарским Турцима, а да су једнострани планови о експлоатацији провокација, нарочито уочи октобарског рока за мировно решење који су поставиле Уједињене нације.

С друге стране, влада Републике Кипар саопштила је да ће наставити са истраживањима и да ће блокирати улазак Турске у ЕУ док год се Анкара буде противила тој одлуци.

УН су у петак апеловале на све стране да мирно реше овај спор, истичући да ће било каква налазишта гаса донети добробит обема заједницама уколико оне реше међусобне сукобе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара