Читај ми!

Пекиншки мега аеродром

Кина почела градњу новог мега аеродрома у Пекингу, чијом ће изградњом кинеска престоница постати најпрометнија ваздушна лука са 370.000 путника дневно. Кинеске власти одлучиле се на тај потез пошто постојећи аеродромски капацитети неће моћи још дуго да издрже велики промет.

У Пекингу је почела изградња новог мега аеродрома који ће бити отприлике величине Бермуда и имати девет писта, а 2015. године, када се планира завршетак изградње аеродрома "Дасинг", кинеска престоница постаће најпрометнија ваздушна лука у коју ће слетати и са које ће полетати 370.000 путника дневно.

Нови аеродром, који ће бити трећа ваздушна лука у Пекингу, имаће осам писти за цивилно ваздухопловство и једну коју ће користити војска. Уместо ширења старог, кинеска престоница планира да у јужном предграђу Дасинг сагради нови аеродром који ће се простирати на 54 квадратна километра.

Тренутно се то место налази на сат вожње од центра града, али инжењери планирају да изграде још један крак метроа, па чак и једну линију брзих возова.

Почетак изградње новог аеродрома долази тек три године од отварања Терминала 3 на пекиншком аеродрому, велелепне структуре која је сама већа од свих пет терминала лондонског аеродрома Хитроу.

Убрзани развој кинеске ваздухопловне индустрије је, међутим, довео постојеће капацитете до тачке пуцања. "Није могуће додати ниједан једини лет у постојећи пренатрпани дневни распоред пекиншког аеродрома", наводи је Ли Ђиасинг, министар задужен за кинеску цивилну вадухопловну администрацију, пише лондонски Телеграф.

"Постојећи аеродром у Пекингу има годишњи капацитет од 75 милиона путника. Прошле године је кроз аеродром прошло 73 милиона путника. За две године биће попуњени сви капацитети, а аеродром се не може проширивати у недоглед", рекао је Чао Јунчун, професор на кинеском Универзитету цивилног ваздухопловства.

Нови аеродром ће услуживати не само Пекинг већ и град Тианђин и делове провинције Хебеј, будући да кинеска престоница полако прераста у мегалополис спајањем својих предграђа са предграђима суседних градова.

За разлику од Лондона који је тренутно најпрометнија ваздушна лука у свету, већину саобраћаја преко Пекинга обављају домаћи, кинески путници. Ове године, кинески путници су били четири пута бројнији од иностраних.

Прошле године, кинеска ваздухопловна индустрија је забележила профит од 5,6 милијарди долара, што је троструко више у поређењу са претходном годином. У наредних 20 година, Кина планира да купи најмање 4.300 нових авиона.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво