План за глобални антитерористички уговор

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун поново позвао на закључивање антитерористичког глобалног уговора. Циљ уговора је добијање конвенције која би се односила на све аспекте међународног тероризма.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун поново је, пред годишњицу терористичких напада на САД 11. септембра 2001. године, позвао на закључивање глобалног антитерористичког уговора, који се годинама одлаже због различитих тумачења шта представља тероризам.

УН има више од 13 различитих уговора који покривају област тероризма, финансирања тероризма, отмица и оружја за масовно уништење, али жели једну глобалну конвенцију којом би се објединили сви аспекти борбе против тероризма и дао нови подстицај борби против те опасности.

"Наш циљ је да добијемо једну свеобухватну конвенцију која би се односила на све аспекте међународног тероризма", рекао је генерални секретар приликом посете Аустралији и објаснио да се то до сада није остварило јер постоје мимоилажења међу чланицама.

Индија снажно подржава глобални уговор, али постоје неслагања на Блиском Истоку око тога које организације могу бити сматране терористичким, што већ годинама спречава било какав договор.

УН су 2001. године основале Комитет за борбу против тероризма, који сачињавају чланови Савета безбедности УН и који надгледају глобалне напоре у борби против тероризма.

У 2005. Савет безбедности је усвојио резолуцију којом се од земаља чланица тражи да ускрате уточиште било коме ко планира акте тероризма.

Генерални секретар је истакао да је бомбашки напад од прошлог месеца на зграду представништва УН у Нигерији показао да претња остаје и даље и поред глобалних настојања.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво