Читај ми!

Нулта толеранција за улични криминал

Велика Британија пооштрава казне за уличне хулигане и уводи нулту толеранцију за криминал такве врсте, каква се примењује и у Америци. Британски премијер Дејвид Камерон недавне нереде оценио као крупне догађаје у животу нације.

После хаоса који је на неколико дана завладао Британијом, власти те земље најавиле су нулту толеранцију према свима који учествују у уличним нередима.

"Нисмо довољно говорили језиком нулте толеранције, али људи су схватили поруку. Ако оставите поломљене излоге, продавница ће поново бити опљачкана", рекао је премијер Велике Британије Дејвид Камерон за Сандеј телеграф.

Камерон је додао да ће помама за пљачком, нередима и пожарима дефинитивно променити ствари и описао протесте, који су почели 6. јула, као крупне догађаје у животу нације.

Тактика нулте толеранције већ се примењује у Сједињеним Америчким Државама и подразумева оштре казнене мере и за најситније преступе.

Камерон је позвао бившег шефа њујоршке полиције Била Бретона да посети Лондон да би се британске власти са њим консултовале о начину борбе са уличним криминалом.

Премијер је навео и да су догађаји од протекле недеље показали да у Британији постоји око 100.000 "дубоко разорених и проблематичних" породица у којима нема адекватних система вредности и у којима дечаци немају на кога да се угледају.

"Њима је потребна помоћ и ми ћемо им је пружити и, заправо, покушати да их преокренемо", изјавио је Камерон.

Власти не одустају од штедње

Упркос најављеној борби против хулигана, Камерон је истакао да власти не одустају од смањења буџета полиције.

Премијер је рекао да не види везу између броја полицајаца и квалитета њиховог рада, док је после нереда постало јасно да Британија мора да промени тактику у борби са уличним криминалом.

Нереди који су избили на северу Лондона, а затим се проширили и на друге градове, изазвали су незадовољство јавности због неадекватне реакције полиције.

Званичник Скотланд јарда Тим Голдвин оценио је да ће се око 3.000 људи наћи пред судом због учешћа у нередима.

Секретар за рад и пензије Јан Данкан Смит, који предводи радну групу за борбу против банди, изјавио је да ће се двојица осумњичених за убиство троје људи током нереда данас наћи пред судом у Бирмингему, док ће чланови банди бити под званичним мерама које ће им "начинити пакао од живота".

Немири у Британији однели су пет живота, а међу жртвама су и тројица људи азијског порекла, који су убијени колима док су стајали испред своје радње и чували је од пљачке.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије