Читај ми!

Протести у Израелу

Широм Израела одржани нови протести под слоганом "Народ захтева социјалну правду", због високих цена и скупог живота. Главни скуп одржан у Бершеви, највише демонстраната у Хаифи. Премјер Израела Бенјамин Нетанијаху каже да неће дозволити да Израел почне да личи на европске земље у кризи.

Под слоганом "Народ захтева социјалну правду" широм Израела одржани су нови протести, због високих цена и скупог живота. Највише незадовољних, око 25.000, окупило се у Хаифи.

Главни скуп је одржан је у Бершеви, где се окупило неколико десетина хиљада људи из пустињског региона Негев. На тргу у том граду окачен је велики транспарент "Негев се буди", а грађани су носили транспаренте са натиписима "Израел је скуп за мене".

Демонстранти су узвикивали "Народ захтева социјалну правду!", што је слоган од почетка протеста средином јула, када се демонстрирало Ротшилдовим булеваром, у престижном кварту Тел Авива.

Циљ који су организатори поставили за демонстрације није само да се протест прошири по земљи, већ и мобилизација сиромашних. До сада су протестовали углавном припадници средње класе и студенти.

Премијер Израела Бенјамин Нетанијаху сматра да је ово највећа унутрашња криза Израела у новије време, али да излаз из ње неће бити једноставан.

"Решење мора да буде економски здраво. Не смемо да дођемо на ивицу банкрота или рецесије, што се догађа водећим европским нацијама. Потребна нам је комбинација финансијске одговорности и свести о друштву", рекао је Нетанијаху.

У Израелу је изражен јаз у зарадама између богатих и сиромашних, а цене становања, хране и горива порасле су током последњих месеци. Просечна зарада једног Израелца је око 2.500 док наставници и социјални радници зарађују и мање од 2.000 долара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије