Читај ми!

Битка за Завију

Устаници ушли у Завију под кишом граната либијске војске и уз убитачну ватру снајпериста. НАТО хеликоптери покушавају да спрече Гадафија да пошаље појачања у град. Побуњеници тврде да су ушли и у Гарјан и Сурман. Фронт на 50 километара од Триполија. Борба за превласт у Бенгазију.

19.00 - Устаници заузели приобални град Сурман, удаљен око 70 километара од Триполија. Побуњеници тврде да у потпуности контролишу град.

17.40 - Побуњеници тврде да су ушли у град Гарјан, на око 80 километара од Триполија, и да се ту тренутно воде борбе, а тврде и да су заузели око 70 одсто територије града.

17.00 - "Плашимо се да нећемо моћи да се одбранимо и Завију ако стигну појачања које је либијска војска послала", истиче командант побуњеничких снага у Завији Башир Ахмед Али. 

15.42 - Кључни аутопут од Триполија ка Тунису контролишу побуњеници, преноси репортер Ал Џазире, додајући да се у центру града још увек воде борбе.

10.18 - Побуњеници се пробили до централног трга Завије, али град није под пуном контролом побуњеника пошто се у њему још увек налазе неке јединице либијске војске, укључујући снајперисте, јавља репортер Ројтерса

01.48 - Најмање шест устаника погинуло у жестоким борбама у Завији. Сукоби војске у побуњеника дуж границе са Тунисом. 

00.11 - Завија је у потпуности под нашом контролом, рекао портпарол либијске владе Муса Ибрахим. "Мала група устаника покушала да уђе у град, али су их наше снаге зауставиле". 

Либијски побуњеници успели су да пробију линију фронта на западу земље и уђу у Завију, главни циљ њихове офанзиве и дођу на свега 50 километара од престонице Триполија. У граду се још воде жестоке борбе.

У граду се око поноћи налазило око 200 побуњеника, који су успели да дођу до центра града и зелене заставе на тамошњој џамији замене својим, али се чини да битка још није окончана, јер је либијска војска ка граду послала значајна појачања.

Либијска влада назвала је вести о напредовању побуњеника око Завије "медијском игром", наводећи да је Триполи сигуран.

Напредовање појачања либијске војске је у великој мери отежано због сталних напада јуришних хеликоптера НАТО на прилазима граду, али ни побуњеници нису прошли ништа боље јер се на њихове положаје сручила жестока канонада Гадафијеве артиљерије.

План побуњеника на западном фронту је прилично једноставан - желе да заузму Завију и Гарјан и, одатле, покрену офанзиву на Триполи, надајући се да ће Гадафијеве снаге посустати под истовременим ударом њихових снага и НАТО авијације.

Такође, поново се помиње устанак у престоници када побуњеници приђу Триполију. Такав развој ситуације под великим је знаком питања, јер обавештајни извори наводе да је око 70 одсто становника главног града на страни Гадафија, мада је подршка промењива величина и зависиће махом од ратне среће која буде пратила либијског лидера.

Проблеми у редовима побуњеника

Покрет против Гадафија, после шест месеци побуне, доживљава можда најдраматичније тренутке од времена када су се Гадафијеве снаге налазиле на прилазима Бенгазију. Борба за свргавање дугогодишњег либијског лидера полако уступа место борбом за превласт разних фракција и племена,

Њујорк тајмс пише да би разлог оваквом понашању могао лежати у чињеници да им се милијарде долара, које је Гадафи претходних деценија износио из земље, налазе на дохват руке, али због непоправљивог ривалства постоји и озбиљна опасност од потпуног распада државе.

Истовремено, устаници су последњих седмица опљачкали читав низ места, у знак освете локалном становништву због наводне подршке Гадафију. Пљачку је пратило истеривање становништва и, у неколико детаљно документованих случајева, убиства,

Жртвом осветничких напада пао је и командант погуњеничких снага генерал Абдул Фатах Јонус, наводно због дела које је чинио док је био шеф Гадафијевих снага безбедности. Племе из којег потиче генерал запретило је осветом, што је изазвало озбиљну кризу у Бенгазију.

Број коментара 52

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије