Читај ми!

Асадове реформе

Башар ел Асад наредио да се у Сирији уведе вишестраначки систем. Закон ступа на снагу одмах и без усвајања у парламенту. Ноћас убијено шест демонстраната. Савет безбедности УН осудио сиријску владу због насиља према. Осудама се придружила и Русија.

Сиријски председник Башар ел Асад данас је издао наредбу којом се у тој земљи дозвољава вишестраначје, што је био један од главних захтева демонстраната на антивладиним протестима који су почели средином марта, јавила је агенција Сана.

"Председник Асад издао је данас председничку наредбу о закону о партијама", наводи сиријска државна агенција.

Асад је ту одлуку донео након што је Савет безбедности Уједињених нација осудио насиље према демонстратима и затражио да се хитно спроведу најављене реформе.

Наредбом Башара ел Асада обухваћени су услови оснивања и функционисања политичких странака. Једина странка која је од 1963. постојала у Сирији је Баас која ужива уставом загарантовани статус "руководећег органа државе и друштва".

Сиријска влада је 24. јула већ усвојила нацрт закона којим се уводи вишестраначје, али председникова наредба омогућава да тај закон одмах ступи на снагу, а да не мора да се чека његово одобравање у парламенту.

Будуће странке мораће да поштују универзалну декларацију о људским правима, неће моћи да се заснивају на верским или племенским учењима, нити ће моћи да настану као огранци неке организације или партије која није сиријска.

Осим тога, будуће странке неће моћи да имају војне, ни паравојне формације, а њихово финансирање мораће да буде крајње транспарентно, наводи државна агенција.

УН упозорава Дамаск

Чланице Савета безбедности Уједињених нација критиковале су раније власти у Дамаску због напада на цивиле и кршења људских права, а осуди се први пут придружила и Русија, вишедеценијски савезник Сирије. Упућен је позив да одговорни за насиље буду изведени пред лице правде.

Први човек светске организације Бан Кимун најавио је да ће, ради окончања насиља, поново покушати да разговара са председником Башаром ел Асадом, који је, како је рекао, до сада одбијао телефонске позиве.

"Упућена је јасна порука међународне заједнице. Догађаји протеклих дана су брутални и шокантни. Још једном позивам председника Асада и сиријску владу да поштују људска права и спроведу најављене реформе", рекао је генерални секретар Уједињених нација.

"Савет безбедности позива на моментални крај насиља и тражи од свих да буду максимално уздржани. Дубоко смо забринути због погоршања ситуације у Сирији и смрти више стотина људи", рекао је председавајући Савета безбедности Хардип Синг Пури, амбасадор Индије у УН.

Пристанак за усвајање саопштења дало је свих 15 чланица Савета, а представник сиријског суседа Либана није блокирао тај чин, али се дистанцирао од текста.

Савет безбедности реаговао је после најновијих напада војске на град Хаму, центар опозиционих протеста, где је убијено више од 100 људи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије