Читај ми!

Тенковима на Хаму

Четири особе погинуле у сукобима сиријске војске и демонстраната у Хами. Војска већ други дан тенковима гранатира град. ЕУ пооштирила санкције режиму у Дамаску, Русија тражи прекид сукоба, Британија поручује да неће бити војне интервенције. Савет безбедности УН заказао консултације.

Сиријске снаге безбедности већ други дан тенковима гранатирају град Хаму, како би угушиле протесте демонстраната који захтевају збацивање председника Башара ел Асада.

У том нападу погинула су најмање четири цивила, тврде два очевица, преноси Ројтерс. Током јучерашњих напада на град Хаму погинуло је више од 100 људи, а још 40 погинуло је широм Сирије.

Сиријски тенкови упали су и у источни град Албу Камал, после две недеље опсаде, интензивирајући војне нападе чији је циљ смиривање незадовољства у племенским регионима на граници са Ираком.

Башар ел Асад похвалио је "патриотску" сиријску војску, која је симбол "националног поноса" и додао да је уверен да ће Сиријци успети да разбију "заверу" која је скована против њихове земље, јавила је агенција Сана.

"Апсолутно сам убеђен да смо способни, уз оштроумност нашег народа и национално јединство, да поразимо ову нову епизоду сковане завере чији је циљ да распарча Сирију, као увод у распарчавање читавог региона у мале државе које се међусобно туку", поручио је Асад.

Оштрије санкције

Европска унија пооштрила је санкције режиму у Дамаску замрзавањем имовине и увођењем забране путовања за још пет особа које су у вези са крвавим прогоном, јавља Ројтерс.

Формално одобрење корака, које су 27 чланица ЕУ усвојиле прошле недеље, дошло је пошто је Унија оптужила Сирију за "масакр" над цивилима у Хами током викенда.

У најави проширења санкција на још пет особа повезаних са насиљем, висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон упозорила је да су могући и даљи кораци, уколико режим у Сирији настави тим путем.

Ештонова је поздравила то што ће Савет безбедности Уједињених нација одржати хитну седницу током вечери и позвала је то тело да заузме јасан став о окончању насиља у Сирији.

Москва је позвала на окончање репресије у Сирији и затражила и од власти и од опозиције да прекину насиље, наводи се у саопштењу руског министарства иностраних послова.

Италија и Немачка ноћас су затражиле хитан састанак Савета безбедности УН на којем би се расправљало о ситуацији у Сирији.

Истовремено, британски шеф дипломатије одбацио је могућност војне интервенције у Сирији додајући да за то не постоји "ни најмања могућност".

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије