Читај ми!

Манифест масовног убице?

Норвешки "Дагбладет" пише о документу од 1.500 страна у којем Андерс Бехринг Бреивик објашњава мотиве и настајање плана покоља у Ослу и на острву Утоја.

Норвешка полиција испитује 1.500 страна дневника Ендрјуа Бервика, алијас Андерса Бехринга Бреивика, у којем се детаљно наводи развој идеје која је, на крају, довела до ужаса у Ослу и на острву Утоја, пише норвешки дневник Дагбладет.

Материјал, под називом "Европска деклерација о независности", постављен на интернету и Јутјубу, пун је позива на рат и исламофибичних оцена, али и навода о везама убице из Осла са разним људима у Европи, који су се заједнички спремали за "одбрану Старог континента".

Андрес Бреивик је, како наводи норвешки дневник Дагбладет, признао да је аутор овог писанија, али је полиција још увек опрезна и покушава да са сигурношћу утврди веродостојност изјава овог човека.

На 1.500 страна, Бреивик наводи детаље о компанијама које поседује. Документ је написан на савршеном енглеском, што наводи на закључак да је читава акција изузетно пажљиво планирана, а аутор објашњава како је дошао на идеју да се лати овакве операције.

"Књига", такође, садржи и неколико страна у којима се објашњава поступак прављења бомбе.

"Прошле седмице сам био у престоници и провео сам доста времена са пријатељима. Ишли смо на журке и свакојаке друштвене догађаје. Знао сам да ми је то последњи пут за дуго време, па сам уживао у времену које смо заједно провели", наводи се у "књизи".

Аутор наводи да је књигу написао ове године у Лондону, али упозорава да је "дошло време за рат".

"Нема више времена за дијалог. Миру смо дали шансу. Дошло је време за оружани отпор. Витезови Темплари, у име свих слободних људи у Европи, објављују превентивни рат марксистичким, вишенационалним неоколонијалним режимима западне Европе. Схватамо да грађански рат у Европи траје још од 1999. године, када су европски и амерички марксисти мултикултуралисти, преко НАТО-а, објавили рат хришћанима Србима и одузели им право да зауставе ислам на њиховој земљи", наводи се у документу који цитира Дагбладет.

Аутор наводи и начин на који је набављао вештачко ђубриво, од којег је касније направио бомбу  и објашњава да је лако добио дозволу за куповину ђубрива јер поседује уредно регистровану компанију која се бави пољопривредом.

"Уколико ме буду проверавали, видеће да је се у склопу моје компаније налази и фарма са 90 хектара земље", наводи аутор, наглашавајићи да је трошкове операције платио са десет кредитних картица.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије