Читај ми!

Свет осуђује нападе у Норвешкој

Америка, Русија, Кина и ЕУ нападе у Норвешкој назвале "кукавичким актом" и изразиле саучешће породицама жртава. Нема оправдања за злочине, рекао председник Русије Медведев. Обама позвао на јачу сарадњу у борби против тероризма.

Државе широм планете осудиле су два одвојена напада у Норвешкој у којима је страдало најмање 92 особе, углавном тинејџера, уз оцену да се ради о "кукавичком акту" и уз обећање да ће појачати сарадњу обавештајних агенција у борби против тероризма широм света.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун био је шокиран вестима и осудио насиље, изразивши саучешће породицама жртава. "УН су заједно са народом Норвешке у овом страшном тренутку", рекао је портпарол генералног секретара Мартин Несирки, преноси АФП.

Амерички председник Барак Обама упутио је саучешће народу Норвешке и позвао државе широм света да појачају сарадњу у борби против тероризма.

"Напади су подсећање да цела међународна заједница мора да има удела у спречавању дешавања ове врсте терора", рекао је Обама и додао да државе морају заједнички да раде на обавештајним подацима како би спречили овакве страшне нападе.

"Мотив је мржња", рекла је немачка канцеларка Ангела Меркел, додавши да сви који верују у слободу, поштовање и мирну коегзистенцију морају да се боре против ове мржње.

Руски председник Дмитриј Медведев осудио је нападе. "Осуђујемо ове монструозне злочине, за које не може бити оправдања", навео је Медведев у телеграму саучешћа норвешком премијеру Јенсу Столтенбергу.

У одвојеној поруци норвешком краљу Харалду Петом, Медведев је навео да Русија изражава "истинску солидарност са својим суседом у овом тешком тренутку".

И Кина се придружила глобалној осуди напада у Норвешкој без обзира, како наводи француска агенција, на замрзнуте односе, пошто је прошле године из Осла Нобелова награда за мир отишла у руке кинеском дисиденту.

"Кина изражава осуду терористичких напада и саучешће са породицама жртвама", пише у кратком саопштењу кинеског Министарства спољних послова.

Масакр током поподнева и вечери у петак у центру и околини Осла осудили су и високи званичници Европске уније.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо рекао је да такви напади нису нешто што се могло очекивати у Норвешкој, која се обично повезује са ширењем мира у свету.

Осудама масакра прикључили су се и председник Европског савета Херман ван Ромпеј и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, као и прекоокеанске земље - Аустралија и Филипини.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара