Триполи на удару

Битка за ресурсе пре него што преговори прекину крвопролиће у Либији. Американци шаљу нове "предаторе". Норвежани одлазе. Тунис гомила снаге на граници. Мине и канали зауставили офанзиву на Брегу. Гигантски Гадафи у центру Триполија.

20.32 - Побуњеници изгубили контролу над градићем Катрун на југозападу земље. Град од неких 20.000 становника настањује племе Тубу, које се бори на страни побуњеника.

18.20 - "Неће бити никаквих преговора између мене и побуњеника све до Судњег дана", рекао Гадафи у аудио снимку емитованом на митингу подршке у његовом родном Сирту.

12.03 - Још једна експлозија у Триполију.

03.40 - Крсташки агресори бацили седам бомби на Триполи, либијска државна телевизија. 

03.33 - Америка истражује тврдње да је брод натоварен оружјем за Гадафијеве снаге пристао у Алжир. Товар је у претходна три дана, наводно, допремљен до границе Либије.  

02.36 - Серија великих експлозија у Триполију. Авиони НАТО надлећу град.

План побуњеника за заузимање Бреге запетљао се у лавиринту мина и ровова испуњених нафтом, па су устаници одлучили да срећу, још једном, окушају на обронцима Западних планина, где су у току артиљеријски обрачуни са Гадафијевим снагама.

Облаци дима се виде и у двадесетак километара удаљеном Тунису, чије су се снаге распоредиле дуж границе у покушају да спрече да се сукоб прошири и на територију те државе. Војска Туниса реаговала је на назнаке да би либијске снаге могле напасти граничне прелазе преко којих се устаници већ месецима снабдевају оружјем и храном.

Управо у том делу Либије појачани су напади НАТО авијације, која ће за неколико дана остати без норвешког контигента, пошто је влада те државе одлучила да, после напада радикалних исламиста на Осло, батали бомбардовање Гадафија.

Одлазак Норвежана, донекле, ће надокнадити Американци, који у битку шаљу још "предатора", који су се показали ефикасним у јурњави за Гадафијевим оклопним јединицама.

Појачане акције НАТО нису, како се чини, претерано дојмиле власти у Триполију, које су саопштиле да су и после пет месеци рата "веома снажне". "НАТО губи рат. Наоружане банде немају будућност у нашој држави", рекао је портпарол владе у Триполију Муса Ибрахим.

После недељу дана жестоких сукоба и свакаквих информација, битка за Брегу се донекле смирила, уступајући место јадиковкама устаника о хиљадама мина и десетинама ровова испуњених нафтом, који им онемогућавају напредовање.

Како наводе независни извори из околине Бреге, побуњеници се и даље налазе на двадесетак километара од града, па у овом тренутку до положаја либијске војске не могу да добаце ни вишецевним ракетним бацачима "град" домета 20 километара.

Ипак, у акцијама НАТО авијације у петак после подне у Бреги је убијено шест чувара локалне фабрике цеви, што ће, како тврде власти у Триполију, имати озбиљне последице по "инфраструктурне пројекте".

Најжешће борбе у последња 24 часа вођене су око Злитена, где је погинуло 16, а рањено 126 устаника. Најжешће борбе вођене су у око села Сук ал Тулата, које су у четвртак прегазили Гадафијеви тенкови.

Равнотежу је покушала да успостави авијација НАТО, али је у нападима авијације, како тврде локални либијски званичници, рањено око 80 цивила.

Напад устаника на састанак највиших званичника либијских власти и наводни жесток одговор Гадафијеве тајне полиције још увек је под велом тајне, јер ни после 24 часа у јавност није испливао ни један поуздан детаљ у вези са тим догађајем.

Ни један од наводно рањених званичника Абдула Сенуси, Сејф ал Ислам и Мансор Дов се нису у међувремену појавили у јавности, мада то, истини за вољу, нису ни раније често чинили. Портпарол владе у Триполију је информације о овом догађају одбацио као "фантазирање", наводећи да није било никаквог напада, већ је "експлодирала кухиња".

Број коментара 60

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво