Читај ми!

Строжа контрола играчака

Брисел уводи строжу контролу безбедносности играчака. Та одлука претња је за кинеске компаније, чији производи чине 80 одсто европског тржишта.

Европска унија увела је строже безбедносне мере за играчке, што би могло да погоди кинеске компаније, које у укупном увозу ових производа на тржиште европске двадесетседморице имају удео од 80 одсто.

На удару нових прописа су се, пре свега, нашле играчке које садрже "фталате", хемикалије које омекшавају пластику, а доводе се у везу с хормонским поремећајем код деце, преноси Ројтерс.

Посебна пажња посвећена је и ретардантима пламена, материјама које отежавају да се играчка запали. Ове хемикалије могу да омету раст деце и да трајно оштете њихов ендокрини систем.

Надзор на границама ЕУ и у самим државама чланицама ће бити појачан, док ће се произвођачи, увозници и дистрибутери сматрати одговорним за откривање ризика и потенцијалне изложености деце штетним материјама.

У 2009. години укупна вредност малопродајног тржишта традиционалних играчака у ЕУ је износила 14,5 милијарди евра. Играчке произведене у ЕУ, иначе, имају удео од преко 25 одсто на светском тржишту.

Пооштрени су и прописи који имају за циљ да онемогуће да се дете угуши играчком или њеним делом, гутањем или удисањем. Играчке које се продају са храном или које су у храни (као код "киндер јаја") мораће да буду посебно упаковане.

Последњих година бележени су скандали у вези са безбедношћу и квалитетом играчка и хране увезених из Кине па је ЕУ, у координацији с кинеским властима, разрадила тзв. "систем раног упозорења" којим може да се покрене детаљнија провера увезене робе да би се избегле претње јавном здрављу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара