Читај ми!

Побуњеници губе дах

Либијска војска нанела озбиљне губитке устаницима, чија је офанзива, како се чини, изгубила моментум, па је линија фронта стабилизована на око 10 километара од луке Брега. Десетине мртвих и стотине рањених. Скандал у Италији, заустављена истрага о несталом товару оружја који је, наводно, завршио у Бенгазију.

16.54 - Одлазак Моамера ел Гадафија са власти није део преговора о окончању либијске кризе, рекао у Москви шеф либијске дипломатије Абделати Обеиди.

15.57 - Цена нафте на светском тржишту могла би због рата у Либији достићи цену од 175 долара за барел, упозорио Мерил Линч. 

13.43 - Број побуњеника погинулих за шест дана офанзиве око Бреге порастао на 50. Само у уторак убијено 27 устаника, 83 рањена. Већина рана од погодака у главу и груди. 

12.34 - Девет устаника погинуло и 113 рањено у последњој серији борби око Бреге, већина у експлозијама мина које је либијска војска поставила око града. 

12.09 - Побуњеници тврде да су опколили прилазе Бреги.  

9.43 - "Решење либијске кризе могло би се пронаћи уколико се Гадафи одрекне свих политичких функција", рекао шеф француске дипломатије Ален Жипе, додавши да би у том случају либијском лидеру било дозвољено да остане у Либији. 

Либијска војска нема намеру да лако прода кожу у Бреги, око које су се, у претходних пет дана, сјатиле све побуњеничке снаге, али су уз свесрдну помоћ НАТО авијације успели само да заузму нови део града, десетак километара од центра.

Прилази Бреги били су предвече обавијени густим димом, јер су Гадафијеве снаге запалиле нафту у претходно ископаним рововима, како би омели ласерске нишане НАТО авиона и јуришних хеликоптера, па су устаници остали без подршке у кључним тренуцима битке.

Истовремено, побуњеници су најмање једном пали у заседу либијске војске, која је на нека од својих возила поставила ознаке устаничких јединица. Биланс те заседе је осам убијених и 45 рањених устаника. Од четвртка, када је почео поход на Брегу, убијена су 32 устаника, док је 291 рањен.

Власти у Триполију наводе да је у борбама за Брегу убијено 30 војника.

Гадафијеве снаге су минирале све прилазе Бреги, па је у последња 24 часа, у експлозијама, уништено неколико тенкова, као и осталих возила.

Скандал у Италији

Италијанска влада зауставила истрагу о несталом товару оружја, који је "нестао" негде у Медитерану, потпаљујући спекулације да је завршио у арсеналу либијских побуњеника. Оружје је било ускладиштено на острву Санто Стефано, одакле је пребачено на Сардинију и затим на копно, где му се губи сваки траг.

Укупно, нестало је око 30.000 "калашњикова", 32 милиона комада муниције, 5.000 пројектила за вишецевне ракетне бацаче, 400 противтенковских пројектила "фагот" и око 11.000 ручних бацача.

Оружје је пребачено из арсенала месец дана пошто је италијански премијер Силвио Берлускони, после мистериозног телефонског разговора са Бараком Обамом, напрасно променио мишљење и од жестоког противника, преко ноћи, постао етузијазмом набијени заговорник бомбардовања Гадафија.

То оружје заплењено је током рата у бившој Југославији, а било је намењено хрватској војсци.

Број коментара 56

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара