Читај ми!

Дан понижења за Мардока

Порцијом шлага баченом у лице Руперта Мардока почело је јавно саслушање медијског тајкуна због скандала прислушкивања који је шокирао јавност. Мардок одбацио одговорност за аферу.

Инцидент током јавног саслушања одговорних за аферу прислушкивања. Пред одбором британског парламента, медијски магнат Руперт Мардок погођен шлагом у главу, после чега је публици и новинарима забрањено присуство јавном саслушању одговорних за највећи скандал у британским медијима.

Уочи саслушања, Мардок је рекао да је ово дан највећег понижења у његовом животу. 

Мардок је одбацио оптужбе да је одговоран за скандал и навео да су га "изневерили људи којима је веровао", преноси Би-Би-Си.

Џејмс Мардок, син медијског магната, власника компаније News International у чијем је власништву таблоид News of the World, рекао је да се извињава жртвама незаконитог прислушкивања говорне поште и њиховим породицама.

Саслушању присуствује и Ребека Брукс, доскорашња извршна директорка Мардокове компаније, која је јуче пуштена на слободу уз кацију.

Шеф лондонске полиције у оставци Пол Стивенсон изјавио је да је 10 од 45 новинара у његовом одељењу за штампу раније радило за таблоид News of the World, али је демантовао да је било недозвољених контаката.

Еф-Би-Ај трага за доказима

Истрагу о Мардоку покренуо је и Амерички Федерални истражни биро који ће се усредсредити на информације да је компанија овог медијског магната News Corp покушавала да прислушкује телефоне жртава терористичких напада на Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001. године.

Поменути скандал уздрмао је сам политички врх Велике Британије будући да је један од главних актера, бивши главни уредник News of the World Енди Колсон био директор за комуникације британског премијера Дејвида Камероноа до јануара ове године.

Због афере у Британији, Камерон је скратио посету Африци и предложио да парламент одложи летњу паузу, која је требало да почне у уторак, како би у среду могао посланицима да изнесе нове информације везане за случај.

У јавности је синоћ одјекнула вест да је бивши новинар таблоида News of the World Шон Хор, који је открио скандал о прислушкивању телефона јавних личности пронађен мртав у свом дому у Ватфорду северно од Лондона.

Хор је у интервјуима за Њујорк тајмс и Би-Би-Си прошле године тврдио да је Колсон знао за прислушкивање јавних личности.

Хакери "сахранили" Мардока

Сајт најтиражнијег британског таблоида Сан напали су хакери и објавили вест да је Руперт Мардок умро.

Одговорност за напад на један од најјачих Мардокових медијских поседа у Великој Британији преузела је хакерска група "Лулз секјурити" која је на свом налогу на Твитеру написала да се лажна прича о Мардоковој смрти само прва фаза, као и да ће у наредним данима уследити нове активности.

Скандал због новинарског прислушкивања телефона у Великој Британији се не смирује, упркос чињеници да је Мардок угасио спорни таблоид News of the World.

Таблоид News of the World угашен је 10. јула, пошто је избио скандал због навода да су новинари тог листа прислушкивали телефоне и читали телефонске поруке жртава убистава и терористичких напада, погинулих војника и чланова породица страдалих, као и бројних јавних личности, укључујући бившег британског премијера Гордона Брауна.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара