Ерупција вулкана у Индонезији

Индонежански вулкан Локон у северној покрајини Сулавес почео је избацује лаву и дим хиљадама метара у ваздух, а успаничени становници беже низ његове падине.

Прва ерупција вулкана Локон се догодила у 10:46 сати, изјавио је стручњак специјализоване владине агенције. Уследила је јача експлозија, а затим и трећа. На планини су војници и полиција да би помогли спасиоцима да евакуишу око 500 људи који живе дуж плодних падина.

У среду је побегло око 2.000 становника које су власти упозориле сумњајући шта спрема вулкан висок 1.750 метара, који је скоро недељу дана свакодневно имао мале ерупције.

Индонезија, простран архипелаг са 235 милиона људи, често погђају земљотреси и активност вулкана, јер је на рубу поацифичког "Ватреног прстена" - низа дубоких раседа који се у облику потковице простиру дном Тихог океана.

Локон, у северној покрајини Сулавеси, један је од 129 активних вулкана Индонезије. Од његове последње велике ерупције 1991. погинуо је један излетник из Швајцарске, а хиљаде људи су напустиле домове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво