Читај ми!

Италија усвојила мере штедње

Пакет мера штедње вредан 70 милијарди евра, усвојио је италијански сенат. Мере би требало да помогну трећој европској економији да избегне судбину Грчке и дужничку кризу. О ребалансу буџета сутра гласа и доњи дом парламента.

Италијански сенат усвојио је кључни пакет мера штедње вредан 70 милијарди евра, који би требало да увери улагаче да та, трећа по величини привреда у оквиру еврозоне, неће бити захваћена дужничком кризом.

Мере које је предложила влада премијера Силвија Берлусконија су усвојене са 161 гласом за и 135 гласова против, пренела је агенција АП.

Италијанска влада је убрзала процедуру усвајања пакета мера, који би требало да буде коначно усвојен сутра у доњем дому парламента, и повећала је његову вредност након што је ове седмице због забринутости око финансијске стабилности Италије дошло до великог пада индекса на тамошњој берзи.

Интензитет страховања инвеститора је постао очит данас на аукцији италијанских обвезница са роком доспећа између пет и 15 година, у укупној вредности од 4,96 милијарди евра, кад је принос који улагачи очекују на те обвезнице порастао на нови рекорд.

Италија је изложена притиску да докаже тржишту да може да доведе у ред своје финансијско стање и убрза привредни раст, јер у супротном рескира да западне у дужничку кризу која је досад већ захватила Грчку, Ирску и Португалију.

Смањење пореских олакшица

Италијански министар финансија Ђулио Тремонти је у сенату рекао да је циљ пакета мера штедње, који је ојачан смањењем пореских олакшица током 2013. и 2014, да буџет до 2014. године доведе у стање равнотеже и додао да садржи 16 мера за подстицање раста.

Тремонти, каже да је пакет мера као Титаник, на коме нису поштеђени ни путници прве класе.

Опозиција, која је одустала од опструкције рада парламента, гласала је против ребаланса буџета, тврдећи да мере углавном погађају просецне породице и не доприносе привредном расту, који је неопходан за излазак из кризе.

"Са оваквим буџетским резовима, погодићете породице, ђаке, пореске олакшице на некретнине. Премијеру, који није овде, поручујем да његова влада штети Италији", каже Ана Фиинокиаро из Демократске партије.

Да је економска ситуација у Италији врло комплексна потврђује и управо објављени податак да је инфлација у јуну порасла за 2,7 одсто. Највише су поскупели  транспорт, нафтни деривати и прехрамбени производи.

Берза у Милану муњевито је реаговала падом од 1,5 одсто.

Иначе, током дебате у Сенату није био присутан премијер Берлускони, који је већ шест дана потпуно нестао са јавне сцене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво