Читај ми!

Споменик Гагарину у Лондону

Први човек у космосу Јуриј Гагарин добио је своју статуу у центру Лондона. Споменик се налази испред зграде Британског савета у близини Трафалгар сквера. Руски председник Дмитриј Медведев верује да ће откривање споменика послужити јачању пријатељства и сарадње Русије и Велике Британије.

У улици Мел у Лондону, код седишта Британског савета, свечано је откривен споменик првом космонауту Јурију Гагарину, јавиле су руске новинске агенције.

На церемонији је учествовала делегација руске Федералне космичке агенције "Роскосмос" са директором Владимиром Поповкином на челу, Гагаринова кћерка и директор музеја московског Кремља Јелена Гагарин и принц Мајкл од Кента, пренела је РИА Новости.

Откривање споменика је централни догађај "Недеље Јурија Гагарина" у Лондону, посвећене полувековном јубилеју од почетка људског лета у Космос.

Споменик, који представља поклон "Роскосмоса" Британском савету, верна је копија споменика Гагарину у подмосковском граду Љуберци, где је будући космонаут учио занат од 1949. до 1951. године.

"Управо он је положио пут у космос. Захвални смо властима Велике Британије на избору Лондона за место постављања споменика Гагарину", рекао је Поповкин.

Руски председник Дмитриј Медведев верује да ће откривање споменика послужити јачању пријатељства и сарадње међу народима Русије и Велике Британије, а да ће нове генерације истраживача и стручњака две земље достојно наставити традицију својих претходника.

Захваљујући труду космонаута, научника, инжењера разних земаља, светска наука добила је огроман импулс за развој, створени су јединствене технологије и опрема која данас служи читавом човечанству, наведено је у поздравном телеграму Медведева, чији је текст пренео Итар-Тас.

Планирано је да споменик у центру Лондона, недалеко од Трга Трафалгар, на том месту буде годину дана, након чега ће бити предат једној од британских културних установа.

Гагарин је Британију посетио јула 1961. године, на врхунцу славе као први космонаут планете. Најпре га је позвао синдикат ливаца (будући да је радни век почео управо као ливац), али је потом програму додат сусрет са британским премијером и краљицом, подсетила је агенција РИА Новости.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво