Читај ми!

Гадафијева спаљена земља

Моамер ел Гадафи прети да ће испалити све преостале ракете "земља-земља" уколико побуњеници приђу Триполију. Обе стране полако остају без даха, новца и оружја. Либија тврди да је у НАТО акцијама убијено 1.100 цивила. Офанзива устаника на западу заустављена.

23.50 - Почела битка за Брегу. НАТО авиони и хеликоптери пружају подршку устаницима.

19.23 - Центром Триполија одјекује говор Моамера Гадафија. "Милиони ће марширати да одбране Нафусу и Мисурату". 

18.58 - Нови велики скуп подршке Гадафију. Десетине хиљада људи у центру Триполија. 

17.30 - Гадафијеве снаге добиле наређење да током повлачења униште нафтна постројења, тврди НАТО позивајући се на обавештајне изворе. Руски посредник рекао да је либијски лидер наредио да се у случају продора устаника уништи Триполи. 

17.11 - Американци у акцији против Либије користиле стратешке бомбардере "Б-1Б" и "Б-2", који су летели из база у САД, саопшило америчко ратно ваздухопловство. Стратешки бомбардери гађали 45 мета, укључујући аеродроме, тенковске базе и командне центре. 

12.55 - Већи део побуњеничких снага повукао се из околине Ел Асабе, стратешког града удаљеног око 80 километара јужно од Триполија који је под контролом Војске Либије, јавили извештачу Франс преса представници побуњеника.

2.59 - У ракетном нападу Гадафијевих снага на Дафнију убијено седам, рањено 20 побуњеника.

2.30 - Либија саопштила да је до сада у акцијама НАТО-а убијено 1.100 цивила, док их је 4.537 рањено. Спрема се оптужница против генералног секретара НАТО-а због ратних злочина и покушаја да убије Гадафија.

Ноћна акција либијске војске, после које су из месташца Кавалиш протерани устаници, означила је крај офанзиве побуњеника на западу Либије, бурно најављиване као увод у скори пад Триполија. Уместо тога, побуњеници су променили план, наводећи да ће престоницу заузети до септембра.

Улазак побуњеника у Триполи, како наводи руски изасланик за Либију Михаил Маргелов, изазвао би Гадафија да предузме очајнички потез и испали све преостале пројектиле "земља-земља".

"Либијски премијер ми је у Триполију рекао: Ако устаници заузму град, испалићемо све пројектиле... Верујем да Гадафијев режим има такав самоубилачки план", рекао је Маргелов дневнику Известја, наводећи да не верује америчким проценама о либијским ракетним потенцијалима.

"Можда му недостаје муниција за тенкове или пешадију... Али ракета и пројектила има колико жели", рекао је Маргелов.

Како ствари стоје, Гадафи неће морати да детонира пројектиле, јер је офанзива побуњеника на западу земље заустављена изненадним нападом либијске војске, која је под окриљем ноћи пробила линију фронта и натерала устанике у бег.

Војска није показала претеране амбиције да по планинама вија побуњенике, па се фронт до поноћи стабилизовао, мада се ускоро може очекивати контраудар устаника, чији је понос прилично уздрман губитком Кавалиша.

Такав развој ситуације прилично је охладио амбиције побуњеника, који сада тврде да ће у Триполи ући почетком септембра, уколико, наравно успеју да реше финансијске проблеме, који их онемогућавају да воде рат и плаћају зараде.

Аналитичари сматрају да би еуфорија око устанка убрзо могла спласнути, пошто запослени у јавним службама, због чињенице да се новац троши за гориво, већ два месеца нису примили плате, док је у Бенгазију на снази рестрикција струје.

Да ствари буду горе, једна европска финансијска кућа, која је претходно одобрила кредит вредан 550 милиона долара, обавестила је побуњенике да не могу да рачунају на нове зајмове. Катарских 100 милиона је потрошено, док турских 200 милиона још није стигло.

Неколико танкера натоварених горивом испловило је из Бенгазија са товаром, јер побуњеници нису могли да плате. У сличној ситуацији се налази и Гадафи, па се чини да би празан буђелар могао донети мир Либији, пре него силне дипломатске иницијативе помињане последњих дана.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво