Читај ми!

Побуњеници без контроле

Западни медији преносе да побуњеници на западу Либије уништавају имовину цивила. Гадафијев син Сеиф ел Ислам изјавио да је француски председник Саркози либијском изасланику у Паризу рекао да су Французи формирали побуњенички Национални прелазни савет, који без њихове подршке и помоћи не би постојао.

23.09 - Серија експлозија потресла Мисурату. Најмање осам детонација за свега неколико минута. На мети највероватније лука. 

13.09 - Француска одбацила наводе да преговара са Гадафијем.

13.00 - Борбе у Злитaну. Побуњеници изгубили четири борца, још 22 рањена.  

Свака медаља има две стране. Упркос томе што је већина извештаја западних медија била изразито наклоњена побуњеницима, појавио се и један који их приказује у лошем светлу.

Како јавља репортер Њујорк тајмса, само неколико минута пошто је прошле среде село Гуалиш на западу, у планинама пало у руке побуњеника, у њему више није било живе душе.

Чим су ушли, побуњеници су почели да ломе све пред собом. Почели су да краду све из кућа, да би их потом запалили. У кућама које нису запаљене, поломљен је сав намештај, без изузетка. Лист наводи да су крадене чак и бале сена.

Из бензинске пумпе узето је сво гориво, да би она потом била потпуно уништена.

Када је репортер америчког листа упитао Мухтара Фарнану, некадашњег пуковника у Гадафијевој војсци, а данас команданта побуњеника у планинама, зашто се пљачкају и пале села, он је одговорио да о томе не зна ништа.

У међувремену, Гадафијев син изјавио је да се воде разговори са француским властима, а не са побуњеницима.

Сеиф ел Ислам рекао је за алжирски дневник Ел Кабар да је либијском изасланику у Паризу председник Француске Никола Саркози јасно рекао да су Французи формирали побуњенички Национални прелазни савет и да без њихове подршке, новца и оружја тај орган не би постојао.

Француска је, према његовим речима, поручила да ће, када буде постигла споразум с режимом у Триполију, натерати побуњенички савет да прихвати примирје.

Побуњеници одбијају све преговоре док је Гадафи на власти и досад се таквом ставу није противила ниједна од најмоћнијих чланица НАТО-а, али изгледа да се ситуација сада променила, приметио је Ројтерс.

"Затражили смо од њих да разговарају једни с другима", рекао је у интервјуу француској телевизији БФМ министар одбране Француске Жерар Лонге, чија је влада донедавно била међу главним "јастребовима" по питању Либије.

"Став побуњеничког Савета веома је удаљен од наших ставова. Сада је време да се седне за сто", поручио је он.

На питање да ли су могући разговори ако се Гадафи не повуче с власти, Лонге је одговорио: "Он ће бити у другој соби у својој палати и имаће другу титулу."

Амерички Стејт департмент саопштио је да Америка и даље чврсто верује да Моамер Гадафи мора да оде са власти после 41 године и да би грађани те земље требало да одлуче како ће се транзиција одвијати.

Либијски побуњеници и даље траже најпре одлазак Гадафија са положаја да би могли да почну преговори о политичкој транзицији. Либијски председник је ту могућност одбацио.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво