Читај ми!

Триполи у пламену

НАТО погодио зграду службе за безбедност и канцеларију владе за борбу против корупције у центру Триполија. Влада поручује да је НАТО био "обманут" и наведен да уништи документацију која доказује корупционашке афере некадашњих званичника, који су се придружили побуњеницима. Гадафија напустио министар за нафтну индустрију Шукри Ганем, који је побегао за Тунис, преноси "Ројтерс".

20.18 - Седам особа погинуло, махом побуњеника, у сукобима у Мисурати, преноси "Ројтерс", наводе тамошње болнице.

19.07 - Француски министар одбране Жерар Лонге рекао да је више од 80 одсто летелица либијске авијације уништено и да су остали само хеликоптери, као и да је копнена војска претрпела тешке губитке.

17.53 - Од почетка либијског сукоба, у Италију и Малту побегло око 14.000 Либијаца, саопштио Високи комесаријат за избеглице УН.

15.20 - Британске оружане снаге гађале центар за обуку Гадафијевих телохранитеља у Триполију, саопштило британско министарство одбране. Један од погођених центара имао је "важну улогу у прикупљању информација", а други је штаб либијске спољне обавештајне службе, прецизирало је британско министарство одбране.

14.28 - Најмање четири ракете Војске Либије типа "град" пале су на територију Туниса близу границе, јавља "Ројтерс".

У центру Триполија погођене две зграде у којима су смештене службе либијске владе. Погођена је зграда у којој је смештена служба унутрашње безбедности, као и она у којој је министарство за инспекцију и борбу против корупције.

"Неколико запослених је повређено, а за сада нема информација о погинулима", рекао је шеф либијске Канцеларије за борбу против корупције.

Портпарол владе Муса Ибрахим рекао је да је побуњенички Национални прелазни савет усмерио НАТО да гађа зграду те агенције, како би се уништила документација која се односи на некадашње званичнике режима који су се придружили побуњеницима.

"Мислимо да је НАТО обманут и наведен да уништи документа о случајевима корупције у које су они умешани", рекао је Ибрахим новинарима.

Либијски званичници су рекли да је бомбардовање НАТО-а нанело огромну штету инфраструктури земље. Званичници су рекли да се штета мери у милионима долара, преноси Ал Џазира.

НАТО поручује да је кампања усмерена против Гадафијевих "командних и контролних објеката", да би "умањила војну моћ".

Мохамед бин Ајад, директор либијског мобилног оператора, каже да је само оператору нанета штета од 1,5 милијарди долара.

НАТО је у Либији прешао на психолошки рат против снага председника Муамара Гадафија.

Како је саопштио британски потпуковник Мајк Бракен, преко радио-порука и летака који се бацају из ваздуха, НАТО позива припаднике Гадафијевих оружаних снага да се предају и врате кућама.

Истовремено, поруком се охрабрују припадници Гадафијевих снага и цивили да се удаље од војних постројења која су циљ ваздушних напада.

Бракен је рекао да је до сада бачено око 140.000 летака.

Гадафија напустио министар за нафтну индустрију

Либијски министар за нафтну индустрију и шеф Националне нафтне корпорације Шукри Ганем напустио је положај у администрацији либијског лидера Моамера Гадафија, саопштили су побуњеници.

Неименовани безбедносни званичник у Тунису рекао је да је Ганем побегао у ту суседну земљу и да се налази на острву Ђерба недалеко од границе са Либијом, преноси Ројтерс.

"Ганем је у хотелу са групом либијских званичника", наводи извор.

Либијски званичници саопштили су да нема назнака да је Ганем поднео оставку и пребегао за Тунис.

Побуњеници и арапски медији и раније су извештавали да је Ганем поднео оставку, да би он то касније демантовао, истичући да обавља своју дужност као и обично.

Ганем је један од најистакнутијих либијских званичника који су до сада напустили своје дужности усред тромесечних сукоба режимских снага и побуњеника, а први је то крајем марта учинио Муса Куса, некадашњи најближи Гадафијев сарадник и министар спољних послова.

Либија спремна на мир, али...

Триполи је спреман да размотри приступ из "мапе пута" Афричке уније и да поштује резолуције Савета безбедности УН, али је потребно да и побуњеници предузму сличне потезе и да НАТО прекине бомбардовање, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров после разговора са представником либијског лидера Моамера ел Гадафија у Москви.

"Одговор који смо чули не може се назвати негативним. Речено нам је да су у Триполију спремни да размотре приступе засноване на 'мапи пута' Афричке уније, да су спремни да потпуно испуњавају захтеве резолуција 1970 и 1973 Савета безбедности УН", рекао је Лавров после разговора са Мухамедом ел Шарифом, генералним секретаром Светске заједнице "Исламски позив", основане 1972. године на Гадафијеву иницијативу.

Број коментара 82

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво