Читај ми!

НАТО, опет, грешком побио устанике

НАТО авиони још једном промашили Гадафијеве снаге и поубијали устанике. Овај пут, грешка животе скратила дванаесторици побуњеника у Мисурати. Још пет рањено. Американци тврде да је, до сада, у рату у Либији убијено између 10.000 и 30.000 људи, не откривајући извор те процене.

У ваздушном нападу снага НАТО-а на Мисурату убијено је 12, а повређено пет побуњеника, пише Њујорк тајмс, позивајући се на изјаву једног заповедника из побуњеничких редова.

Побуњеницима је требало готово 12 часова да обзнане тај инцидент, пошто су њихови команданти сматрали да би објављивање такве информације могло обесхрабрити планере НАТО-а, који су се у претходна два оваква случаја нашла на мети оштрих критика јавности.

Та грешка дошла је у зао час по побуњенике, јер је НАТО претходних дана појачао интензитет напада на Гадафијеве снаге, али ће сада, неминовно, морати озбиљније да промисле пре него што поново истоваре пројектиле на сумњиве циљеве.

Да ствар буде компликованија, побуњеници тврде да је НАТО бар 24 сата пре напада био обавештен о новом положају побуњеника, али су авиони свеједно бомбардовали руинирану фабрику соли око које су се последње борбе водиле у уторак изјутра.

Оштре борбе за Либију водиле су се и у другим деловима земље, посебно на југозападу, где су се Гадафијеве снаге обрушиле на неколико положаја које су заузели устаници.

Готово истовремено, Сједињене Америчке Државе процениле су да је у досадашњим сукобима на тлу Либије убијено између 10.000 и 30.000 људи, али амерички амбасадор у Либији Џин Крец није објаснио на основу којих је података таква процена изведена.

И док се тежиште борби, са донедавно узбурканог источног фронта, готово потпуно пребацило на запад Либије, Моамер Гадафи је наставио да наоружава становништво како би се супротставио могућој инвазији НАТО-а или спречио напредовање побуњеника.

Влада у Триполију је, у том циљу, претходних дана поделила хиљаде "калашњикова" и органозовала посебну војну обуку, а у једној од таквих база, у месту Сбија јужно од Триполија, увежбавају се искључиво жене.

Према одлуци власти, оружје добијају особе старије од 17 година. Претпоставља се да је, у склопу те акције до сада подељено око милион комада оружја.

Број коментара 106

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво