Тло у Јапану се не смирује

Земљотрес јачине 5,8 степени Рихтерове скале погодио североисток Јапана, а потрес се осетио и у главном граду Токију. Епицентар земљотреса био је у префектури Фукушима.

На североистоку Јапана дошло је до земљотреса јачине 5,8 степени Рихтерове скале. Епицентар земљотреса био је у префектури Фукушима, а потрес се осетио и у Токију.

Оператер нуклеарне електране "Фукушима Даићи" у том делу Јапана, Токијска електроенергетска корпорација (ТЕПКО) саопштила је да радници нису евакуисани и да се рад у том нуклеарном комплексу наставља нормално, без обзира на земљотрес, преноси агенција Ројтерс.

Иако је земљотрес погодио област у близини нуклеарке, радници и даље уклањају високо радиоактивну воду из постројења и хладе базен са истрошеним нуклеарним горивом у нуклеарки која је претрпела велика оштећења у разроном земљотресу и цунамију који је Јапан задесио 11. марта.

ТЕПКО је прецизирао да се испумпава веома загађена радиоактивна вода из подземних тунела, налик рововима, у оближње складиште унутар зграде другог реактора, јавила је јапанска новинска агенција Кјодо.

Рад је започет синоћ и процењује се да је око 200 тона загађене воде пребачено у кондензатор, где се пара из реактора претвара у воду. ТЕПКО има за циљ да до сутра пребаци укупно 700 тона радиокативне воде из реактора 2.

Саветник јапанског премијера Кенићи Мацумото оцењује да у области око Фукушиме људи неће моћи да живе најмање 20 година. Премијеру је предложио изградњу еколошког града за 50 до 100 хиљада људи, који би морали да напусте домове у околини нуклеарне централе "Фукушима Даићи".

Према најновијим подацима националне полицијске агенције, у катастрофалном земљотресу и цунамију погинуло је 13.333 људи, а 15.150 особа се води као нестало, наводи Кјодо.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије