Читај ми!

Притвор за Мубарака

Опречне информације о стању Хоснија Мубарака. "Ал Џазира" тврди да је хеликоптером превезен у Каиро из болнице у Шарм ел Шејку. "Ројтерс" јавља да се бивши лидер налази у болници и да је у озбиљном стању. Тужилаштво је Мубараку и његовим синовима одредило притвор од 15 дана.

Свргнути председник Египта Хосни Мубарак и његова два сина, Гамал и Ала, налазе се од јутрос у 15-дневном притвору, због истраге која се против њих води на основу оптужби за корупцију, и злоупотребу власти зарад личне користи и улоге у гушењу демонстрација, када је погинуло око 800 људи.

Притварање три члана породице Мубарак, јутрос је преко Фејсбука огласила канцеларија главног државног тужиоца.

Државна телевизија је претходно известила да су Гамал и Ала Мубарак ухапшени током ноћи и да им је полиција одредила петнаестодневно задржавање под оптужбом за корупцију и злоупотребу власти.

Хосни Мубарак, који је јуче изведен пред истражне судије са сличним оптужбама, доживео је срчани удар током испитивања и превезен је у болницу у Шарм ел Шејку, летовалишту на Црвеном мору. Тамо је, после свргавања, боравио са синовима.

Пре него што је јављено да му је одређен притвор, лекари су рекли да је Мубараково стање углавном добро, а министар правде Мохамед ел Гинди рекао је да су Мубарака, после медицинског третмана, испитивали истражитељи у вези са насиљем над демонстрантима.

Мубараков млађи син Гамал, до јануарског народног устанка један од највиших званичника владајуће партије, виђен је за наследника на функцији председника. Он и његов брат, бизнисмен Ала, одведени су на испитивање у време када је њихов отац хоспитализован.

Испред зграде у Шарм ел Шејку, у којој су Мубаракове синове испитивали истражитељи из Каира, окупило се око две хиљаде демонстраната, тражећи да њих двојица буду ухапшени.

У раним јутарњим сатима, шеф за безбедност провинције Јужни Синај, генерал Мохамед ел Катиб, рекао је окупљеној маси да ће Гамал и Ала бити задржани у притвору.

"Браћо, шта год да сте тражили, добили сте", рекао је Ел Катиб, а међу демонстрантима је дошло до ерупције одушевљења.

Док је полицијска марица, на којој су завесе биле спуштене, одводила Мубаракове синове, маса је гађала возило флашицама с водом, камењем и другим предметима.

Египатски државни тужилац затражио је да они буду саслушани поводом оптужби да су одговорни за насиље над демонстрантима и корупцију.

Мубарак је у Шарм ел Шејку откако је свргнут с власти, 11. фебруара ове године, после 30 година проведених на власти.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије