Кина: Запад подрива стабилност

Пекинг тврди да подршка ухапшеном авангардном уметнику и политичком активисти Аију Веивеију која долази из САД и других западних земаља, подрива стабилност земље.

Кинеска влада незадовољна је подршком из иностранства ухапшеном уметнику и активисти Аију Веивеију, након што је његово хапшење прошле недеље изазвало бурне реакције Вашингтона и западних земаља.

"Кинески народ је збуњен зашто неке земље третирају осумњиченог за криминал као хероја", рекао је представник кинеског министарства иностраних послова Хонг Леи.

Без обзира какав утицај су осумњичени имали, биће кажњени у складу са кинеским законима, рекао је Хонг Леи, а преноси Ројтерс.

Хонгов коментар уследио је након што је Кина, оценила стање људских права у САД као очајно и нема ауторитет да осуђује било коју владу због проблема људских права.

Вашингтон је прошле недеље апеловао да се пусти на слободу кинески уметник и активиста који је ухапшен, према саопштењу кинеских власти, због "сумње да је починио привредни криминал".

Оштар критичар власти

Авангардни уметник Аи Веивеи, који је учествовао у дизајнирању олимпијског стадиона у Пекингу "Птичје гнездо", познат је по међународној уметничкој каријери и оштрим критикама власти.

Његово хапшење изазвало је осуде од стране организација за заштиту људских права и западних земаља.

Сједињене Државе, Француска, Немачка и Британија, прикључиле су се Амнести интернешнал и другим организацијама у захтевима за ослобођење Аи Веивеија.

Кинеска штампа је напала западне владе што траже ослобађење ухапшеног кинеског уметника, рекавши да је то "свестан покушај подривања друштвене стабилности земље".

Породица Аија, организације за заштиту људских права и западне земље сматрају да је критичар кинеских власти ухапшен у оквиру кампање изоловања познатијих дисидената и активиста како би се спречили евентуални протести слични онима у арапским земљама.

Последњих недеља на страним сајтовима на кинеском језику упућивани су позиви за организовање протестних скупова и шетњи по већим градовима, али је одзив био слаб, а полиција је предузела строже мере контроле активиста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије