Читај ми!

Насилни протести у Кандахару

Два полицајца погинула, а више од 30 особа рањено трећег дана насилних протеста у Кандахару. Протести широм Авганистана поводом паљења Курана од стране фундаменталних хришћана у САД.

Трећег дана насилних протеста који се одржавају широм Аваганистана поводом паљења Курана од стране фундаменталних хришћана у САД, у Кандахару су погинула два полицајца, а више од 30 особа је рањено, преноси Ројтерс.

Претходних дана страдало је 20 особа. У Кандахару је јуче погинуло десет особа, а 80 је рањено, док је првог дана протеста у Мазар Шарифу убијено седам званичника Уједнињених нација и пет демонстраната.

Стотине људи су изашле на улице како би изразиле протест због тога што је радикални амерички пастор Тери Џонс прошлог месеца испред цркве у Флориди спалио Куран.

Челник провинцијског већа у Кандахару Ахмед Вали Карзаи рекао је да су двојица полицајаца погинула, а 20 полицајаца, демонстраната и грађана је рањено, преноси Ројтерс.

Других 14 особа укључујући двоје деце су рањени када су демонстранти запалили канистер са гасом и тако изазвали експолозију.

Мирни претести одржани су у главном граду Авганистана Кабулу, затим у Херату, Џалалаваду, а председник Авганистана позвао је Конгрес да осуди паљење Курана и да спречи да се то поново догоди.

Авганистански и страни званичници иначе тврде да су се побуњеници инфилтрирали и изазвали убиства, док Талибани кажу да су немири вођени спонтаним емоцијама.

Портпарол Талибана Забулах Муџахин рекао је да је САД требало да казни починиоце, али да амерички званичници као ни званичници других земаља не само да нису озбиљно реаговали, већ су до извесне мере бранили паљење Курана у име слободе вероисповести и говора.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије