Последице Чернобиља и даље присутне

Основне намирнице у Украјини и даље контаминиране због хаварије нуклеарке у Чернобиљу. "Гринпис" оштро критикује украјинскu владу, зато што је пре две године обуставила редовно праћење контаминације.

Млеко и друге основне намирнице још увек су контаминирани у деловима Украјине радиоактивним талогом из Чернобиља, 25 година након највеће светске нуклеарне катастрофе, саопштила је Међународна организација за заштиту животне средине "Гринпис".

У оквиру истраживања, које је спроведено у три дела Украјине раније овог месеца, испитано је загађење хране цезијумом 137, радиоактивним изотопом који се након експлозије 1986. године, ношен ветром проширио на регион, а радиоактивни талог доспео је до суседне Белорусије и других делова Европе.

Резултати су показали да су у основним намирницама, као што су млеко и млечни производи, печурке и коренасто поврће, присутни различити степени радиоактивног загађења, а у многим случајевима откривени су знатно виши нивои од дозвољених.

Цезијум 137 "представља дугорочну опасност по здравље, нарочито за људе који свакодневно користе ове производе", изјавила је научница "Гринписа" Ирина Лабунска на конференцији за новинаре, јавио је Ројтерс.

У извештају ове организације, посебно се оштро критикује украјинска влада која је пре две године обуставила редовно праћење контаминације хране радиоактивним талогом из Чернобиља.

Резултати истраживања објављени су уочи међународне конференције о Чернобиљу, која ће се одржати у Украјини 19. априла, а која је сада додатно добила на значају у светлу нуклеарне кризе у Јапану.

Украјина је затражила додатних 600 милиона евра како би се изградио нови поклопац за хаварисани реактор четири, који би заменио на брзину изграђен бетонски поклопац из 1986. који је почео да попушта, наводи британска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије