Читај ми!

Убијен полицајац у Северној Ирској

Један полицајац убијен у експлозији бомбе постављене у његовим колима у северноирском граду Омаг, што је за последње две године прво убиство полицајца у том округу под контролом Велике Британије.

У северноирском граду Омагу, погинуо је полицајац стар 25 година у експлозији бомбе подметнутој испод његовог аутомобила. То је за последње две године прво убиство полицајца у том округу под контролом Велике Британије.

Полицајац је, кажу његови суседи, тек недавно приступио полицији, а експлозија у којој је погинуо догодила се јуче испред његове куће, саопштио је портпарол полиције.

До убиства је дошло после низа оружаних сукоба и бомбашких напада националистичких група које се залажу за уједињење Северне Ирске и Републике Ирске.

Од 2007. припадници Ирске републиканске армије (ИРА) поставили су више десетина бомби испод приватних аутомобила полицајаца, али оне у већини случајева нису експлодирале.

Последњи напад у којем је погинуо полицајац догодио се у марту 2009. у округу Армаг.

Два дана раније, припадници републиканске групе "Права ИРА" убили су двојицу војника испред војне базе у близини града Антрим.

Управо град Омаг, у којем је страдао полицајац, био је сцена најкрвавијег појединачног напада током деценија сукоба у Северној Ирској, када је у експлозији бомбе у аутомобилу коју је поставила "Права ИРА" убијено 29 људи.

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон осудила је убиство полицајца у Северној Ирској и назвала овај бомбашки напад "кукавичким чином".

"Кривци за овај кукавички чин представљају грешке из прошлости, а оно што они раде коси се са достигнућима, жељама и колективном вољом народа Северне Ирске", навела је Клинтонова у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара