Читај ми!

Блицкриг на кокаину

Таблете са високим садржајем кокаина и амфетамина служиле као "погонско гориво" Вермахтових ратних операција. "Первитин", који је користио и Адолф Хитлер, стварао је повишени ниво самопоуздања и самосвести код војника у борби, показало истраживање Немачког удружења лекара.

Недавно откривена архива Министарства здравља Трећег рајха открала је да су немачким војницима на фронту даване таблете са високим садржајем кокаина и амфетамина, под називом "первитин".

У то време, "первитин" се у Немачкој користио као лек. У војсци су га често узимали авијатичари и тенкисти, због чега је таблета била позната и као "колачић Луфтвафеа" или "панцер".

Первитин је био "погонско гориво" Блицкрига, а основни циљ његове употребе био је да обичне пешадинце, морнаре и авијатичаре претвори у суперборце надљудских способности. Војницима Вермахта, између 1939. и 1945. године, било је подељено око 200 милиона пилула, пише Дејли Мејл.

Истраживање Немачког удружења лекара показало је да је тај стимуланс на бази кокаина био тестиран на затвореницима у концентрационим логорима. Дрога, под шифрованом ознаком "D-IX", тестирана је у логору Шафхаузен, а логораши су, под њеним дејством, били у стању да марширају више од 100 километара без одмора, наводи лондонски лист.

Када је крај Рајха већ био очигледан, постојао је план да се свим војницима да магична дрога издржљивости, али су савезничка инвазија у Нормандији, у јуну 1944. године, и стална бомбардовања која су је пратила, осујетили тај план.

Лоша страна употребе "первитина" је било то да су многи војници постали безнадежно зависни од дроге, после чега уопште нису били употребљиви на ратишту. Војници су након бесомучних борби били потпуно исцрпљени, због чега су, после месец дана, потпуно смождени били враћани у позадину, где би њихов опоравак трајао више месеци.

Иза "Первитин шеме" стајао је војни доктор Ото Ранке, директор Института за општу и психологију одбране на Берлинској медицинској.

Ранке је открио да дрога корисницима даје повишени ниво самопоуздања и самосвести, неопходних у борби. Немачки војници на Источном фронту, узимали су огормне количине "первитина", због чега према непријатељу нису показивали нимало милости.

У јануару 1942. године, група од 500 војника се затекла у окружењу Цревене армије, при температури од -30 степени Целзијуса. Исцрепљеним војницима, доктор је одлучио да да по таблету "первитина", после чега су они спонтано почели да устају пријављујући да се осећају боље.

"Убрзо им се морал поправио, па су кренули да марширају сви као један", записао је лекар јединице у свом дневнику.

Због широке распрострањености "первитина", историчари сматрају да га је користио и сам Адолф Хитлер. Увидом у његов здравствени картон и према сведочењу преживелих лекара, Хитлер је лек употребио двапут, и то због зубобоље.

Опште мишљење да су војници Вермахта, током Другог светског рата, своју борбеност дуговали индоктринацији нацистичком идеологијом овим би могло да буде донекле оповргнуто.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара