Нетанијаху под истрагом

Израелски истражни органи проверавају наводе, према којима је Бенјамин Нетанијаху, између два мандата, путовао светом о трошку донатора који имају финансијске интересе у Израелу. Премијер Израела сматра да се протв њега води "оркестрирана кампања клеветања".

Израелски државни контролор Миха Линденаштраус најавио је синоћ да ће истражити оптужбе да су путовања Бенјамина Нетанијахуа и његове супруге Саре, пре него што је постао премијер 2009. године, финансирали богати донатори.

Нетанијаху је за оптужбе, које је објавила Телевизија Канал 10 рекао да је то "оркестрирана кампања клеветања".

"То су разне врсте прича од којих су многе апсурдне и обојене хипокризијом. Неким новинарима се не свиђа чињеница да сам ја премијер и покушавају да то измене на свој начин," рекао је Нетанијаху, оптуживши новинаре да су окрутни и најавивши: "Остаћу овде многе године и нећу изменити своје ставове".

У извештајима се наводи да је Нетанијаху трошио навелико на авионске карте у првој класи, луксузне хотелске собе и обеде у ресторанима током деценије између два премијерска мандата новцем донатора, од којих неки имају пословне интересе у Израелу, пренеле су светске агенције.

Такође, чуле су се оптужбе да је Нетанијаху 2005. године примио донације за приватну кампању, а да их није пријавио државном контролору. У саопштењу контролора је наведено да ће он испитати финансирање путовања од стране приватних агената која нису у складу с прописима против сукоба интереса.

Извештаји о сумњивом финансирању су први значајан скандал за две године колико је Нетанијаху други пут на функцији премијера.

Нетанијахуова канцеларија издала је саопштење у коме се истиче да нема никакве грешке у путовањима од 2002. до 2008. године када је Нетанијаху био министар финансија и члан Кнесета.

Државни контролор има моћ да препоручи акцију и његова је истрага прелиминарна фаза. Ипак, ако закључи да је било сумњивих работа, онда случај преузимају полиција и тужиоци.

Нетанијаху је већ поднео тужбу за клевету против Канала 10 и тиражног листа Маарив, тражећи одштету од 300.000 долара и прецизирајући да је лист створио утисак да је брачни пар Нетанијаху платио за једно јело у иностранству 17.000 долара.

У последњих неколико година више израелских политичара је оптужено за разне преступе, а Нетанијахуов претходник Ехуд Олмерт морао је да да оставку због оптужби за корупцију, укључујући и оптужбе да је двоструко наплаћивао путовања у иностранство.

Бивши председник Израела Моше Кацав је недавно осуђен на седам година затвора због силовања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара