Многе области неприступачне спасиоцима

Број погинулих и несталих, три недеље после земљотреса и цунамија у Јапану, већи је од 28.000 а ниво радијације из оштећене нуклеарне електране "Фукушима" не опада. Јапанска и америчка војска покренуле заједничку ваздушну и поморску потрагу за телима настрадалих.

После земљотреса и цунамија, у североисточном делу Јапана више од 172.000 људи и даље живи у склоништима. Више од 16.000 људи се воде као нестали, а многе области су због високог нивоа радијације неприступачне спасиоцима.

Јапанске и америчке војне снаге покренуле су заједничку ваздушну и поморску потрагу за телима настрадалих, пренела је агенција Франс прес. У операцији ће учествовати 24.000 људи, 120 авиона и 65 бродова, који ће се фокусирати на обалу, ушћа река и копнене области које су још поплављене.

Док токијска компанија за електричну енергију "Тепко" покушава да стабилизује ситуацију у нуклеарки "Фукушима", оштећеној у земљотресу, влада разматра могућности како да помогне у решавању кризе, пренела је агенција Ројтерс.

У међувремену, објављени су први снимци из унутрашњости реактора 4 нуклеарне електране "Фукушима". Камера којом су снимљени била је причврешћена на уређај за хлађење реактора.

У морској води близу нуклеарке ниво радијације је 4.385 пута већи од дозвољеног, јер контаминирана вода, коришћена у хлађењу шипки горива у реакторима, цури или се излива у океан.

САД и Немачка су најавиле да ће послати роботе који ће помоћи у истрази и поправци оштећене нуклеарке, а агенција Кјодо је јавила да ће око 140 америчких војних експерата за безбедност од радијације ускоро стићи у Јапан.

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА), која упозорава да је ситуација у Фукушими и даље веома озбиљна, у Јапану већ има два тима који надгледају ниво радијације. ИАЕА је саопштила да је радијација у селу на 40 километара од нуклеарне централе изнад границе за евакуацију и предложила њено проширење.

Из зоне евакуације, до 20 километара око нуклеарке, исељено је више од 70.000 људи, а 136.000 становника области од 20 до 30 километара од централе саветовано је да или напусте своје домове или остану у затвореном простору.

Главни скеретар јапаске владе Јукио Едано рекао је да ће евакуација становништва бити дугорочна операција, а нукеларни стручњаци оцењују да ће бити потребне године, можда и деценије, да се област око нукеларке учини безбедном.

Иако се у Токију ситауција полако нормализује, становници јапанске престонице и даље страхују од ширења радијације и још једног великог земљотреса.

Едано се данас, на редовној конференцији за новинаре, појавио у цивилном, уместо у радном оделу, први пут од почетка кризе, у настојању да укаже на повратак на нормално стање у земљи.

"Променили смо нашу одећу да покажемо да влада улази у нову фазу ка обнови и реконструкцији", рекао је Едано.

Заменик министра финансија Јапана Мицуру Сакураи изјавио је да ће влада морати да издвоји 120 милијарди долара за опоравак од катастрофе и реконструкцију. Процењује се да ће укупна штета од земљотреса и цунамија достићи 300 милијарди долара, што би их учинило најскупљом природном катастрофом на свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара