Митинг и контрамитинг у Јемену

Истовремени протести владиних и антивладиних присталица у Јемену. Председник Абдулах Салех спреман да преда власт, али само у "сигурне руке".

Дугогодишњи председник Јемена Али Абдулах Салех рекао је да је спреман да поднесе оставку, али да не верује опозицији, чије представнике је назвао дилерима дроге.

Салех је то рекао у обраћању маси од неколико десетина хиљада присталица, испред председничке палате у јеменској престоници Сани, у којој се истовремено одржава и протест опозиције.

Председник Јемена је додао да жели да оде са функције мирно, али, како оцењује агенција АП, његова оштра реторика усмерена на опозиционе вође наговештава супротно.

Салех, који већ 32 године управља Јеменом, оптужио је противнике да су мала мањина и додао да су дилери дроге, перачи новца и лидери побуњеника са севера земље.

Опозиција је позвала Салехове неистомишљенике из целе земље да дођу на демонстрације у Сану, на такозвани "Дан одласка".

Све већи број антивладиних демонстраната окупља се на главном градском тргу, захтевајући Салехову оставку.

Јеменске снаге су од јутрос покушавале да спрече антивладине демонстранте да стигну до Сане и поставиле су контролне пунктове на путевима који воде до главног града Јемена.

Војска је легитимисала демонстранте, а очевици наводе да некима нису дозволили да прођу.

Упркос препрекама, како је навео АП, велики број противника режима упутио се у Сану, у покушају да се скупи њих милион на протесту чији је главни захтев оставка Салеха.

Демонстранти у Јемену већ два месеца протестују, тражећи оставку Салеха, који је 20. марта распустио владу и именовао прелазну до избора новог кабинета.

Салех, који је на власти 32 године, у више наврата је покушао да умири демонстранте, обећавајући им да ће донети нови устав који ће гарантовати независност парламента и судства.

Он је, такође, најавио да ће до краја године бити одржани општи избори, а почетком 2012. бити формирана нова влада.

Опозиција је одбила његове иницијативе, наводећи да је за њих прекасно и да су их догађаји превазишли.

Безбедносне снаге су током протеста, прошлог петка, отвориле ватру на демонстранте и убиле њих 40. Након тога, Салех је изгубио кључну подршку и у кругу својих најближих сарадника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво