Опсада Мисурате

Гадафијеве снаге опет покренуле офанзиву на положаје побуњеника у Мисурати. Побуњеници још не крећу на Аџдабију, иако је западна коалиција елиминисала тенкове и артиљерију либијске војске у околини града. НАТО од следеће недеље на челу "Одисејеве зоре". Преговарачи либијске владе прихватили услове Афричке уније о реформама.

Од почетка напада коалиционих снага на либијску војску прошло је скоро недељу дана, а ваздушни напади настављају се несмањеном жестином.

Француски авиони уништили су артиљеријску батерију Гадафијевих снага у Аџдабији, преноси Ројтерс.

Рано јутрос, авиони западних снага прелетали су Триполи. Очевици тврде да су чули експлозију и рафал противваздушне одбране.

Министарство одбране Велике Британије саопштило је да су њихови авиони типа "торнадо" током ноћи пуцали на возила либијске војске.

У међувремену, НАТО је постигао договор да за неколико дана од САД преузме команду над спровођењем зоне забране лета над Либијом, изјавио је генерални секретар западне војне алијансе Андерс Фог Расмусен. Он је додао да ће НАТО снаге имати и право самоодбране.

Према речима Расмусена, док НАТО преузима спровођење зоне нелетања, разматра се да ли да преузме и ширу одговорност, али та одлука још није донета.

Канадски генерал Шарл Бушар командоваће операцијом спровођења зоне забране летова изнад Либије, за коју ће бити задужен НАТО, изјавио је канадски министар одбране Питер Мекеј.

Операција ће кренути почетком следеће седмице и трајаће отприлике три месеца, а у њој ће учестовати више десетина авиона из земаља чланица НАТО.

Америчка команда ће и даље бити главни супервизор напада на земаљске мете, иако је већ јуче мање америчких авиона учествовало у њима.

"Око 75 одсто борбених и мисија подршке зони забране лета сада изводе наши коалициони партнери", рекао је вицеадмирал Вилијем Гортни у Пентагону. САД ће наставити да лети у борбеним мисијама када затреба, али ће њихова мисија првенствено бити да пружају подршку као што је пуњење авиона горивом у лету и надгледање ваздушног простора Либије.

Француски председник Никола Саркози рекао је да ће техничка и оперативна координација интервенције у Либији бити на нивоу НАТО-а, али да ће политичка координација бити на нивоу коалиције земаља коју предводе САД, Британија и Француска.

То ће омогућити и земљама које нису чланице НАТО-а, попут арапских партнера, да учествују у доношењу одлука, појаснио је Саркози.

Уједињени Арапски Емирати послали су 12 авиона (шест "Ф-16" и шест "миража") који ће се придружити међународној коалицији за спровођење зоне забрањених летова над Либијом, изјавио је синоћ француски председник Никола Саркози.

Емирати су тако друга арапска држава која је послала своје авионе на Либију, после Катара који је већ упутио два војна авиона и два војно-транспортна авиона да се придруже снагама коалиције.

Шанса за преговоре

Либијска влада је "спремна да примени препоруке" које је предложила Афричка унија како би се окончала непријатељства у земљи, потврдили су представници Триполија на састанку афричке организације у Адис Абеби.

"Ми смо спремни да спроведемо нацрт" који је предложила Унија за Либију, "укључујући усвајање и примену политике која задовољава тежње либијског народа", рекао је у току састанка члан либијске делегације.

Делегацију либијске владе предводио је генерални секретар Конгреса либијског народа, Мухамед Абу ел Касим Зуаиј.

На састанку нема представника либијских побуњеника, док на њему учествују представници УН, ЕУ, Арапске лиге и Организације исламске конференције. Састанак је део напора да се постигне примирје и политичко решење у Либији.

У међувремену, Европска унија је саопштила да је спремна да блокира све приходе од нафте и гаса од којих би могао да профитира режим либијског лидера Моамера ел Гадафија.

"Европска унија је спремна да усвоји нове санкције, укључујући мере којима би осигурала да приходи од нафте и гаса не дођу до Гадафијевог режима", навели су лидери Уније у једногласно усвојеној декларацији на самиту у Бриселу.

Број коментара 202

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се