Нова драма у Фукушими

Висок ниво радијације око нуклеарке "Фукушима". Иако се претходно сумњало да је пробушено језгро на реактору број 3, јапански званичници то демантују. Озрачено 17 радника нуклеарке.

У реактору број 3 нуклеарке Фукушима 1 детектован је висок ниво радијације, па су јапански безбедносни званичници посумњали да је комора реактора озбиљно оштећена.

Међутим, представници јапанске агенције негирали су наводе о томе да је језгро реактора оштећено, преноси Би-Би-Си, позивајући се на Кјодо.

У агенцији кажу да је вероватно дошло до оштећења пумпи или до кључања у базенима у којима се складишти потрошено нуклеарно гориво.

Иначе, двојица Јапанаца са озбиљним нивоом радијације смештена су у болницу у Кини, након што су допутовала комерцијалним летом из Токија. Кинеске власти за карантин саопштиле су да код њих ниво радијације озбиљно премашује границу.

Двојица озрачених живе 200 до 350 километара од оштећене нуклеарне централе "Фукушима", каже се у саопштењу.

Њихова одећа и пртљаг такође су изоловани, а стручњаци верују да они нису представљали никакву опасност по друге путнике.

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) навела је да је 17 радника у "Фукушими" било изложено дози радијације од преко 100 милисиверта.

Тројица радника која су јуче била изложена зрачењу наредна четири дана биће надгледана у болници. Они су радили на постављању каблова у турбинама зграде реактора 3, а код њих двоје установљена је радиоактивност на ногама.

ИАЕА наводи да су радници игнорисали своје дозиметре, верујући да показују погрешне податке, и наставили да раде, док су њихове ноге биле у контаминираној води у којо је ниво радијације био око 10.000 пута већи од дозвољеног.

Хладно гашење реактора

Токијска електроенергетска корпорација "Тепко", која ради на одржавању нуклеарке "Фукушима Даићи", саопштила је да би такозвано хладно гашење свих реактора у хаварисаном постројењу могло да потраје месец дана.

"Још процењујемо штету у постројењу, тако да не можемо да дамо рок када ће операције хлађења поново почети. За то би могло да буде потребно месец дана", рекао је портпарол компаније за АФП.

Хладно гашење реактора нуклеарне електране подразумева спуштање унутрашњих температура на ниво испод кључања и враћање система хлађења на атмосферски притисак.

Две недеље после разорног земљотреса и цунамија, Национална полицијска агенција потврдила је да је погинуло 10.035 људи, док се несталима сматра још 17.443 особе.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво