Либија у пламену

Коалиционе снаге жестоко бомбардују положаје Гадафијевих снага, док се број жртава интервенције и истовремених борби око Мисурате, Бреге и Аџдабије попео на више од 200. Владине снаге полако губе снагу на источном фронту, али је на западу ситуација много компликованија. НАТО преузео команду, рат се наставља.

Притисак коалиционих снага на трупе Моамера ел Гадафија не попушта, иако либијски лидер још увек чврсто држи контролу над највећим делом државе. Чини се, ипак, да је после скоро шест дана бомбардовања опао борбени морал владиним снагама у Аџдабији, али су преговори са устаницима пропали.

Коалициона авијација у просеку дневно обави око 100 борбених летова изнад Либије, надајући се да ће пронаћи Гадафијеве тенкове, који су, после озбиљних губитака у прва 24 часа акције, једноставно нестали са лица земље. 

Уместо тенкова, у највећи успех француске авијације убраја се "обарање" школског авиона "галеб", који је више од пола века млађи "рафал" уништио на писти недалеко од Мисурате. "Галеба" су открили "авакси" током краћег лета изнад Мисурате. (Реч је о типу летелице која се до 1985. године производила у фабрици "Соко" код Мостара, а један број авиона СФРЈ је, још раније, продала Либији и Замбији). Расходовани модели "галеба" служили су током НАТО бомбардовања СРЈ као намерно остављени мамци на пистама.

Портпарол Пентагона саопштио је да нема координације између побуњеничких снага на земљи и ваздушних операција коалиције. Како пише Би-Би-Си то представља очигледан контраст у односу на рат на Косову (1999. године), када су снаге ОВК пружале информације НATO-у који је бомбардовао српске снаге.

На већем делу фронта, побуњеници су успели да се опораве од прошлонедељне офанзиве владиних снага, али им ни подршка коалиционе авијације није помогла да озбиљно угрозе Гадафијеве снаге, па устаници већ данима покушавају да уђу у Аџдабију, на истоку земље.

Раније у четвртак, чинило се да би устаници могли да забележе први значајнији успех, пошто су команданти Гадафијевих снага у Аџдабији пристали на почетак преговора са устаницима и да се са положаја око града повуку даље на запад.

Преговори су, међутим, пропали, пошто владине снаге нису желеле да се повуку без оружја.

Истовремено, у околини Мисурате, која већ данима важи за поприште најозбиљнијих сукоба Гадафијевих снага и побуњеника, воде се жестоке борбе са променљивом срећом за обе стране. Владине снаге су у четвртак изјутра још једном услеле да тенковима продру у центар града и утврде се око болнице, али само да би се нашли на мети серије противнапада побуњеника.

У тим окршајима је, према наводима извора из тамошње болнице, убијено 100 особа, док је 1.300 рањено. У покушају да пресече линије снабдевања Гадафијевих снага, Французи су у неколико наврата бомбардовали базе дубоко у либијској територији, што је само донекле ослабило притисак на побуњенике у граду.

Након тога, Гадафијеве снаге су накратко у битку уводиле тенкове "Т-72", које би, одмах затим, повлачили како би избегли ударе француских авиона. Такав приступ ниједној страни, како се чини, није донео никакве значајне резултате, јер су се владине снаге наизменично повлачиле и напредовале, док побуњеници не успевају да успоставе чврсте линије одбране.

До четвртка увече, обе стране тврдиле су да контролишу луку у коју би наредних дана, како кажу званичници НАТО-а, требало да уплови брод са хуманитарном помоћи.

Како наводе војни аналитичари, најновија одлука НАТО-а да ембарго на испоруке оружја Либији осигура контролом бродова могла би нанети више штете побуњеницима него Гадафијевим снагама, посебно после серије најава да би неке од западних држава могле почети програм обуке за устанике, посебну у борби против оклопних возила.

Генерални секретар УН Бан Кимун изјавио је на седници Савета безбедности УН да ће либијски званичници из владе Моамера ел Гадафија и представници опозиције у петак присуствовати састанку Афричке уније у Адис Абеби у Етиопији.

Бан је рекао да је његов специјални изасланик за Либију Абделилах ел Хатиб, лично упозорио владу Гадафија да би Савет безбедности могао донети "додатне мере", ако се Либија не повинује прошлонедељном захтеву УН за прекидом ватре.

 

Број коментара 54

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво