Либија - полигон за ново оружје

Снаге коалиције, када не ратују против Гадафија, међусобно ратују за превласт на светском тржишту борбених авиона. Француска је, својевремено, покушавала да прода Гадафију "рафале" каквима га сада бомбардује.

Војна интервенција у Либији полако се претвара у војни полигон за испробавање најновијих модела авиона. Кампања "Одисејева зора" сјајна је шанса за ратна ваздухопловства земаља које учествују у интервенцији да покажу свету своју борбену моћ и то без ризика, јер на либијском небу, за сада, нема никог осим њих.

Произвођачи авиона, такође, имају прилику да светском тржишту представе најновије моделе и наравно то добро уновче.

У том светлу, лако је разумети зашто је Француска показала толико ентузијазма да њени авиони лете над Бенгазијем још од првог дана интервенције, пошто су слике наоружаних "рафала" који узлећу са Корзике обишле цео свет.

Занимљиво је споменути да је Француска управо Либији требало да прода између 10 и 14 "рафала" још 2009. године, после дугих преговора у којима је учествовао и сам Гадафи.

Поменути авиони били су слични онима који испуњавају Ф3 стандард Француског ваздухопловства, и способни су за борбу у ваздуху и напад на земаљске циљеве. На тај начин, могло је да се деси да "рафали" отварају ватру једни на друге.

Сједињене Америчке Државе у великој мери користе беспилотне летелице типа "RQ-4B глобал хок", које дејствују из њихове сталне базе Сигонела на Сицилији од септембра прошле године. Оне могу да надзиру површину и до 100.000 квадратних километара на дан.

НАТО је саопштио да очекује да има осам таквих до 2012. године у својој флоти, за шта је предвиђен буџет од једне милијарде евра. Уговор са произвођачем "Нортроп Груман" још није финализован.

Један од бродова који је учествовао у нападима на либијску противваздушну одбрану 19. марта је америчка ратна подморница "Флорида", која спада у пловила "Класе Охајо". Те подморнице су, од 2002. године, опремљене ракетама "томахавк", наводи специјализовани сајт за војна питања Војна зона (themilitaryzone.com).

Трансформација подморнице "Флорида" завршена је 2006. године и први пут је употребљена у операцији "Одисејева зора". Подморница је била опремљена са 154 ракета "томахавк", чија особина је да може да буде репрограмирана током лета, пре него што достигне мету.

Авион "ЕА-18 гроулер" је такође први пут употребљен у рату, а у састав америчке морнарице ушао је септембра 2006. године. Тај авион је онеспособио радаре и телекомуникације снага пуковника Гадафија.

Авион "јурофајтер тајфун", производ конзорцијума три европске комапаније из четири државе, такође је током интервенције у Либији први пут употебљен.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво